Cauzele incendiului de la Institutul ”Matei Balș” anchetate de specialiștii INSEMEX

Un incendiu izbucnit în cursul dimineții de 29 ianuarie 2021 la unul din pavilioanele medicale ale Institutului ”Matei Balș” de la București (unitate medicală în care sunt tratați bolnavii infectați cu Covid-19) s-a soldat cu moartea unui număr de 4 pacienți, alți peste 100 fiind evacuați de unitățile de intervenție.

Nefericitul incident este anchetat acum de procurori, fiind deschis și un dosar de urmărire penală ”in rem” pentru ucidere din culpă. Pentru identificarea cauzelor exacte care au condus la izbucnirea acestui incendiu, a fost solicitată o echipă de specialiști din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani. Potrivit directorului general al INSEMEX, dr. ing. George Artur Găman, echipa de anchetă constituită la nivelul acestei instituții a plecat la București încă de la primele ore ale dimineții, urmând să efectueze cercetări la fața locului, cercetări în baza cărora va fi realizată expertiza de specialitate privind stabilirea cauzelor care au produs acest incendiu, expertiză solicitată de procurorii de caz.

De altfel, o expertiză similară a fost realizată de specialiști ai INCD INSEMEX și într-un caz similar, petrecut recent la Spitalul din Piatra Neamț.