Inginerul Florin Ciucur este noul director al Departamentului Exploatare de la Apa Serv Valea Jiului

Începutul noului an calendaristic consemnează și o nouă organigramă în structura organizatorică a companiei de apă potabilă și canalizare din Valea Jiului. În acest context, cea mai importantă modificare operată în structura de conducere a Apa Serv Valea Jiului este numirea în funcția de director al Departamentului Exploatare a inginerului Florin Ciucur. Acesta îl înlocuiește astfel pe ing. Florin Donisă care a ales să-și continue cariera profesională în administrația publică, după ce a câștigat concursul pentru ocuparea funcției de director tehnic la Primăria orașului Petrila.

Noul director al Departamentului Exploatare al ASVJ, ing. Florin Ciucur are 47 de ani, însă face parte din rândul angajaților cu vechime ai companiei de apă, unde lucrează deja de 25 de ani. De altfel, acesta s-a angajat la Apa Serv imediat după absolvirea Liceului Industrial de la Petroșani, la îndemnul tatălui său, care făcea parte, la rândul său, din colectivul de muncitori ai acestei firme de utilitate publică. Florin Ciucur a început munca la Apa Serv, așa cum se spune ”de jos”, fiind muncitor (mecanic), calitate în care a lucrat vreme de un deceniu. În tot acest timp a învățat meserie și, în paralel, a urmat și cursurile la seral ale Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică de la Universitatea din Petroșani, pe care le-a absolvit cu brio devenind astfel specialist ”cu acte-n regulă” în domeniul Mecanic.

După absolvirea facultății, inginerul Florin Ciucur este promovat în funcția de inginer electromecanic la Biroul Energetic al Apa Serv Valea Jiului, de unde, după 2 ani, avea să fie promovat adjunct șef de secție la Secția Apă-Canal de la Petrila. După alți 3 ani petrecuți aici, grație competențelor profesionale probate în activitatea de zi cu zi, ing. Florin Ciucur primește misiunea de a conduce întregul Serviciu Mecano-Energetic al Apa Serv Valea Jiului, misiune de care se achită cu conștiinciozitate, pricepere și pasiune deja de 10 ani.

Directorul general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică își amintește cum mai tânărul său coleg Florin Ciucur a reușit să-și dovedească cu prisosință calitățile profesionale în momente dintre cele mai dificile din activitatea companiei de apă. ”Eu îmi aduc aminte că am avut, la un moment dat, o problemă majoră la vanele de apă de la uzina de la Valea de Pești, căreia dacă nu-i găseam rapid o soluție, întreaga Vale a Jiului rămânea fără apă potabilă pentru o perioadă lungă de timp. Tânăr inginer, la vremea respectivă, Florin Ciucur, cu încă un coleg, au găsit în timp util soluția tehnică pentru remedierea acestei avarii și au pus-o rapid în practică. Am știut încă de atunci că Florin Ciucur devine o ”piesă” importantă în angrenajul uman al Apa Serv”, spune Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

Între timp, ing. Florin Ciucur a confirmat și în alte situații de care, personal, se declară mândru. ”Pe mine m-a fascinat dintotdeauna tehnica, ingineria, știința în general. Din fericire, aici la Apa Serv, am avut ocazia zi de zi de a experimenta practic aceste domenii. Sunt mândru de faptul că împreună cu alți colegi, cu echipa managerială, am participat la analizarea și implementarea mai multor proiecte care au condus la eficientizarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare de la Apa Serv”, spune Florin Ciucur.

Spre exemplu, după cum ține să ne precizeze directorul general Cristian Ionică, mai tânărul său coleg Florin Ciucur se numără printre cei cărora li se datorează   automatizarea și eficiența rezervoarelor de apă, modernizarea unor instalații și retehnologizarea stațiilor de pompe de apă și apă uzată din cadrul companiei. În plus, acesta a avut un rol însemnat și în retehnologizarea microhidrocentralei de pe Polatiște (realizată în 2012), respectiv a celei de la Brazi Vulcan (în 2014). ”Pot să vă spun că, de altfel, atunci când am luat decizia de a-l propune pe Florin Ciucur în funcția de director al Departamentului Exploatare, am avut în vedere, în mod special, această componentă a activităților sale ce ține de exploatarea activității energetice, a MHC-urilor care au un rol esențial în balanța economică a companiei noastre. În plus, acesta a lucrat îndeaproape cu ing. Florin Donisă și, practic, a preluat de la acesta, cum se spune ”din mers” activitatea complexă a sectorului nostru de exploatare tehnică. Nu mă îndoiesc că se va ridica și la înălțimea noilor sale atribuții”, a declarat directorul ASVJ, Cristian Ionică.

Pentru a descrie (aproape) complet profilul profesional al noului director tehnic al Apa Serv, important de precizat este și faptul că, așa cum a fost la vremea lui ucenic al vechilor meseriași de la Ape, ing. Florin Ciucur și-a asumat, la rândul său, misiunea de a le fi tutore și îndrumător profesional pentru elevii claselor de învățământ dual de la Petrila și Petroșani, care se pregătesc în atelierul-școală de la Apa Serv pentru meseria de mecanic și de electrician.

Cu toate aceste recomandări profesionale, probate de fapte indubitabile, decizia numirii încă tânărului inginer Florin Ciucur în echipa de conducere a Apa Serv Valea Jiului (chiar dacă aceasta are deocamdată doar un caracter temporar) pare a fi una foarte bună. Rămâne acum doar ca ing. Florin Ciucur să și demonstreze acest lucru, motiv pentru care îi dorim deplin succes.