Protestul minerilor se amplifică. ”Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea !”

Începe a treia zi de proteste ale minerilor din Valea Jiului, iar Mina Lupeni a devenit, din nou, ”cartierul general” al celor care nu cer altceva decât ca statul român, care este proprietarul minelor de cărbune, să-și respecte angajamentele față de angajații CEH. ”Nu am cerut nici o mărire de salariu, nu am cerut nimic altceva decât se se respecte acele zile convenite pentru plata salariilor și să ni se plătească drepturile pe care le avem prevăzute în contractele de muncă !”, spun, în general, minerii veniți din toată Valea Jiului care s-au adunat în fața minei de la Lupeni. Între timp, protestul s-a extins și la termocentrala Mintia, unde energeticienii sunt la fel de nemulțumiți de nerespectarea termenelor pentru plata salariilor, dar și de oprirea activității termocentralei pe fondul lipsei de cărbune.

Aceștia așteaptă acum rezultatele negocierilor de la Ministerul Energiei, unde reprezentanții conducerii Complexului Energetic Hunedoara și cei ai Sindicatului Muntele se vor întâlni, în orele următoare cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. . Aceștia au preluat revendicările pe care le-au transmis minerii autoblocați în subteran la Mina Lupeni și cărora le-au subscris toți protestatarii din Valea Jiului.

Aceste revendicări sunt următoarele:

  1. Demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara;
  2. Plata salariilor în zilele de 15, respectiv 30 ale fiecărei luni;
  3. Plata tichetelor de masă restante;
  4. Achitarea restanțelor la transportul la și de la locul de muncă;
  5. Plata la zi a ajutorului de încălzire.

În plus, minerii protestatari își doresc ca ministrul Energiei, Virgil Popescu și ministrul Muncii, Raluca Turcan să vină în Valea Jiului, să intre în subteran pentru a se convinge care sunt, în realitate, condițiile de muncă ale minerilor și pentru a vedea la fața locului care sunt problemele reale care i-au pus în situația de a-și cere drepturile cuvenite.

Minerii protestatari sunt deciși să-și continue protestul până când toate revendicările lor vor fi soluționate de cei în drept. Acestora li s-au alăturat în cursul nopții și continuă să vină alături de ei și foști ortaci, pensionari, locuitori ai Văii Jiului. Pentru că, spune cu toții, ”Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea !”

Între timp, Guvernul a adoptat în ședința de joi, 18 februarie, Ordonanța de Urgență care permite plata salariilor pentru angajații CEH din Fondu de garantare pentru plata creanțelor salariale, prin intermediul AJOFM.