O pompă mobilă de mare capacitate a intrat în dotarea Apa Serv Valea Jiului

Compania care asigură alimentarea cu apă potabilă a localităților din Valea Jiului, Apa Serv are acum în dotare un nou utilaj mobil esențial în derularea activităților specifice, în mod special în episoadele meteorologice cu ploi și inundații masive, semnalate tot mai des în ultimii ani. Noul utilaj este de fapt o pompă mobilă de mare capacitate care poate fi utilizată cu succes pentru alimentarea cu apă potabilă din surse alternative, atunci când captările operate de Apa Serv sunt indisponibile.

”Numai în ultimii ani, am constatat cel puțin 3 sau 4 situații extreme în care am fost practic la limită cu asigurarea debitului de apă brută înspre uzinele de apă pe care le gestionăm, în vederea potabilizării. După cum se știe, în perioada în care barajul de la Valea de Pești a fost golit pentru reparații, noi am construit acea mică stație de pompe cu care am reușit să alimentăm uzina de la Valea de Pești direct din Jiul de Vest, suplinind astfel necesarul de apă de la sursele de captare de pe Lazăru. Din păcate, anul trecut, odată cu inundațiile din vară, această stație de pompe a fost practic distrusă complet și luată de viitură, așa cum de altfel și o porțiune din conducta principală de alimentare cu apă în aval de Uzina de apă de la Valea de Pești a fost distrusă de viitură. Am primit, din fericire, despăgubiri de la Guvern pentru aceste daune provocate de calamitate. Cu o parte din bani am refăcut conducta magistrală, iar cu ce ne-a mai rămas am decis să achiziționăm acest utilaj care este foarte util pentru activitatea noastră”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Acesta arată că noul utilaj, care are un debit de pompare de peste 100 de metri cubi pe oră poate fi utilizat cu succes în situații limită, așa cum au fost și cele cauzate de inundațiile din 2020 dar și în alte situații de criză, iar faptul că această pompă de mare capacitate este una mobilă, care poate fi montată la oricare din stațiile de captare, oferă și o flexibilitate în operare dar și o eficiență ridicată.

Costul acestui nou utilaj care completează zestrea tehnică a companiei de apă din Valea Jiului a fost de 200.000 de lei, banii provenind exclusiv din despăgubirile primite de la Guvern în urma inundațiilor din 2020. Tot din aceste surse financiare, cei de la Apa Serv au reușit să înlocuiască și mai multe pompe mobile de la uzina de apă de la Valea de Pești dar și de la stația de epurare Dănuțoni (Aninoasa), care au fost de asemenea afectate de inundațiile de anul trecut.