Prezent și perspective pentru o relație de colaborare între administrația locală și mediul de afaceri din municipiul Vulcan

Atunci când vine vorba despre situația din prezent a mediului de afaceri din Valea Jiului și a rolului acesteia în ocuparea forței de muncă disponibile în regiune, este cât se poate de evident faptul că pe o parte firmele locale continuă să se plângă de faptul că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze, indiferent de domeniul de activitate, în timp ce persoanele fără ocupație continuă să se plângă de faptul că nu-și găsesc un loc de muncă. În opinia reprezentanților Asociației GAL Vulcan, organizație constituită cu scopul de a materializa implementarea unei Strategii de Dezvoltare Locală, tocmai această realitate trebuie să se schimbe.

În această context a fost organizată miercuri, 24 februarie 2021 la Vulcan și dezbaterea publică cu tema ”Mediul de afaceri din Vulcan – prezent și perspective” la care au participat câțiva zeci de oameni de afaceri din Valea Jiului, printre care s-au numărat spre exemplu Emil Părău, Constantin Dicu, Cristian Tamaș, Sorin Apostu, Claudiu Frumoca, Mirela Chirculescu, Marin Coltescu, Cătălin Țugulea ș.a., care au răspuns astfel invitației lansate de primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu de a căuta, împreună, soluții de colaborare în dorința de a dezvolta, împreună, viața comunității locale vulcănene.

În opinia primarului municipiului Vulcan, parteneriatul cu mediul de afaceri local este cea mai bună și cea mai sigură formă de dezvoltare economică, atât în prezent, cât și în viitor, pentru orașele mici, așa cum este și municipiul Vulcan. ”De câteva zeci de ani, de când a sectorul industriei miniere nu mai are o pondere semnificativă în economia locală dar a lăsat în urmă foarte multe probleme, am tot așteptat ca o soluție de redresare economică și vină din partea unui investitor strategic. Realitatea ne-a demonstrat și ne demonstrează în continuare că, de fapt, nici nu avem nevoie de vreun investitor din afară, ci trebuie să conlucrăm mai mult cu oamenii de afaceri locali, să-i sprijinim în activitățile pe care le au, activități care au potențial de dezvoltare și pot asigura locuri de muncă pentru cetățeni. Iar, în cadrul proiectului derulat prin intermediul GAL Vulcan, am ajuns acum într-o etapă în care ne propunem chiar să identificăm acele soluții prin care să putem veni în sprijinul oamenilor de afaceri, răspunzând în același timp nevoilor pe care le au cetățenii aflați în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

În acest sens, după cum informează și Rodica Peter, președintele GAL Vulcan, această asociație împreună cu consultantul Interlog Brad își propun să deschidă un Centru de consultanță în accesarea de proiecte europene, în care firmele locale să poată fi îndrumate și sprijinite în elaborarea de proiecte cu finanțare europeană, dar și alte măsuri de susținere a mediului de afaceri local, iar pe de altă parte își propun să organizeze, în următorii doi ani, o serie de cursuri de calificare/recalificare pentru câteva sute de persoane din grupurile țintă constituite în locuitori din zonele urbane marginalizate care nu-și găsesc un loc de muncă.

Deși generoase, propunerile făcute de coordonatorii programului ”GAL Vulcan – implementare strategie locală”, nu au fost în măsură să-i convingă, de la prima întâlnire, pe reprezentanții mediului de afaceri, care și-au exprimat scepticismul în legătură cu eficiența și finalitatea programelor de formare profesională și care au atras atenția că, din păcate, nici celelalte strategii de dezvoltare aplicate deja în regiune sau care intenționează a fi aplicate în anii următori, nu răspund în mod concret nevoilor mediului de afaceri local. ”Atâta vreme cât pentru accesarea de bani europeni într-o zonă așa cum este Valea Jiului se face în Regiunea Vest, pe segmentul dedicat mediului de afaceri, cu o cotă de coparticipare de minim 55% din partea noastră și în competiție cu firme mult mai puternice din această regiune, noi nu avem nici o șansă de a accesa fonduri europene. Am ridicat această problemă și la întâlnirile cu factori guvernamentali, și la cele cu experții angajați de Uniunea Europeană să facă strategia ce se va aplica în Valea Jiului pentru accesarea Fondului pentru Tranziție Justă, dar se pare că nimănui nu-i pasă de problemele ridicate de noi”, a declarat Emil Părău, unul dintre cei mai activi investitori din zona de vest a Văii Jiului.

La rândul său, Sorin Apostu, managerul firmei Visa Petroșani spune că nu de cursuri de formare profesională pentru angajați sau de soluții de interacțiune a oamenilor de afaceri are nevoie sectorul economic privat din Valea Jiului, ci de soluții mai degrabă de natură psihologică, prin care persoanele care și-au făcut din prezența la acest gen de cursuri finanțate din bani europeni doar o altă formă de venit fără muncă, să-și poată recâștiga conștiinciozitatea și dorința de a munci într-o activitate generatoare de venit.

Dincolo însă de toate acestea, atât reprezentanții mediului de afaceri local cât și cei ai administrației publice locale de la Vulcan își păstrează optimismul și speranța că orice formă de conlucrare nu poate conduce, până la urmă, decât la o creștere a interesului pentru dezvoltarea economică și socială a acestui oraș. Un oraș care-și caută, la fel ca și celelalte, o nouă identitate economică în perspectiva tot mai evidentă a renunțării la industria minieră. ”O posibilă alternativă și pentru municipiul Vulcan este turismul, iar în această direcție avem deja un sprijin dovedit din partea unor investitori locali interesați să sprijine dezvoltarea acestui sector economic. Vom veni și noi în sprijinul lor și încă din acest an, Primăria Vulcan va finaliza procesul de obținere a statutului de stațiune turistică pentru municipiul Vulcan, astfel încât să putem fi eligibili și pentru fondurile europene ce vor avea ca destinație acest sector al economiei. Am speranța că vom avea o colaborare frumoasă și eficientă cu oamenii de afaceri din Vulcan și din toată Valea Jiului, cărora le mulțumesc că au răspuns acestui prim apel la dezbatere și împreună cu care cred că vom avea, de acum, mult mai multe întâlniri de acest fel, ca să vedem cum putem și noi, cei din administrația locală, să-i sprijinim”, a mai declarat primarul Cristian Merișanu.