Screening gratuit pentru aproximativ 4000 de femei din județul Hunedoara

Aproximativ 4000 de femei din județul Hunedoara vor putea beneficia gratuit de mamografii, prin intermediul unei Unități Mobile. Consiliul Județean Hunedoara se alătură proiectului inițiat de Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara și Institutul Oncologic „prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca care are ca scop creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii din regiunea Vest.

În acest sens, Consiliul Județean Hunedoara intenționează să semneze un protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara în vederea implementării proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, etapa a II-a – Regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest” (finanțat prin Programul Operațional Capital Uman). Protocolul de colaborare urmează să fie aprobat în ședința ordinară a Consiliului Județean Hunedoara care va avea loc miercuri, 31 martie 2021.

Grupul țintă al proiectului cuprinde 40.000 de femei din regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.

În cadrul proiectului, se vor efectua mamografii atât la sediul spitalelor din cele două regiuni care au în dotare mamografe digitale, dar și cu ajutorul unei Unități Mobile dotată cu mamograf mobil. Pacientele depistate cu afecțiuni oncologice vor fi tratate de către medicii celor două unități medicale care au demarat proiectul, respectiv Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Timișoara și Institutul Oncologic „prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca.

Proiectul a cărui valoare se ridică la 38.255.781,03 lei se va derula până la sfârșitul anului 2023.