Risc ÎNSEMNAT de AVALANȘĂ în munții Parâng-Șureanu: Gradul de risc poate atinge nivelul 3

Meteorologii au emis o avertizare referitoare la riscul producerii de avalanşe în munții Parâng-Șureanu. Gradul de risc poate atinge nivelul 3.

La peste 1800 m, scăderea temperaturilor la valori negative va duce la consolidarea zăpezii umezite din partea superioară a stratului, iar deasupra se va adăuga un nou strat de zăpadă, ce poate atinge pe alocuri 10-15 cm. Intensificările vântului vor favoriza formarea de noi plăci de vânt, iar în zonele adăpostite de depozite mai însemnate.

Stratul instabil din partea superioară a zăpezii, cumulat cu zăpada proaspătă așteptată poate aluneca peste cel vechi izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii pe pantele mai înclinate.

La altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă umezit în zilele precedente se va consolida datorită răcirii vremii, iar precipitațiile prognozate îl va îngreuna suplimentar. Pe pantele înclinate, izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, în special la altitudini de peste 1500 m.

ziarulunirea.ro