Campanie de conștientizare a SMID Hunedoara privind colectarea selectivă a deșeurilor

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Hunedoara” derulează începând de vineri, 23 aprilie 2021 o campanie de informare și conștientizare a populației privind sistemul de management integrat al deșeurilor în cele 4 zone de acțiune locală ale acestuia. Acțiunea este organizată în colaborare cu Consiliul județean Hundoara, beneficiind de implicarea operatorilor de salubrizare din județ, Brai-Cătă respectiv Supercom, precum și a unităților administrativ-teritoriale, bucurându-se de asemenea de suportul voluntarilor Asociației de ecologie ”Let’s Do It, Romania!”

Potrivit directorului executiv al ADI-SIGD Hunedoara, Dan Stoian, scopul acestei campanii este acela de a informa cetățenii asupra modului corect de gestionare a deșeurilor menajere din fiecare gospodărie, casă, asociație de proprietari, instituție publică ori agent economic și de a conștientiza cetățenii asupra importanței colectării selective a deșeurilor.

Campania se desfășoară sub logo-ul ”Trăiește curat, colectează separat !”

”Un județ mai curat se poate face doar cu ajutorul tău ! Fii responsabil cu materialele din jurul tău și consumă responsabil. Ai grijă cum consumi și nu risipi alimentele și materialele din care sunt produse diverse ambalaje. Utilizează cât mai mult produse ambalate doar în materiale prietenoase cu mediul. Ajută-ne să reducem cantitatea de deșeuri, colectează separat și compostează. Schimbarea modului de comportament al utilizatorilor prin folosirea infrastructurii speciale de colectare separată pe fracții reciclabile se reflectă în eficiența generală a sistemului de management al deșeurilor. Un flux corect de precolectare separată la sursă, conduce la o eficiență crescută pe planul de colectare și apoi de sortare și valorificare a deșeurilor”, se arată în  mesajul central al campaniei ”Trăiește curat, colectează separat !”

În pliantele de informare sunt prezentate, de asemenea, informații privind ”Codul deșeurilor”, respectiv informații privind containerele colorate pentru deșeuri reciclabile și materialele care se depozitează în fiecare dintre acestea. Astfel, pubela verde este destinată deșeurilor de sticlă, pubela respectiv sacul galben sunt utilizate pentru colectarea deșeurilor din plastic și metal, pubela respectiv sacul albastru sunt utilizate pentru colectarea deșeurilor de hârtie și carton, iar pubela neagră este utilizată pentru depozitarea deșeurilor mixte reziduale. Este important de reținut faptul că, pentru zonele rurale, deșeurile biodegradabile se depozitează în compostoare în vederea obținerii de compost. La fel de important de știut este faptul că deșeurile voluminoase și cele considerate periculoase se colectează separat de către operatorii serviciului de salubritate, în cadrul unor campanii speciale, derulate trimestrial. De asemenea, deșeurile constând în echipamente electrice, electronice și electrocasnice se colectează exclusiv în cadrul campaniilor derulate periodic de UAT-uri, în parteneriat cu companii autorizate pentru colectarea acestui tip de deșeuri.

Reprezentanții ADI-SIGD Hunedoara își exprimă speranța că, în urma derulării acestei campanii de informare, responsabilitatea cetățenilor față de respectarea normelor de colectare și depozitare a deșeurilor va conduce la creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor și la încadrarea sistemului de management al deșeurilor din județul Hunedoara în țintele de mediu prevăzute în normativele europene în materie. Dincolo de asta însă, un lucru este cât se poate de cert: pentru a trăi într-un mediu curat, TREBUIE să colectăm deșeurile separat !