Dialog pentru sănătate, familie și educație. Un demers vital inițiat de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților

La începutul acestei săptămâni, în cadrul Comisiei pentru învățământ, am vorbit despre familie, pilonul de bază al societății românești. Sănătatea și familia trebuie să fie într-o strânsă relație comunicațională, bazată pe metode de prevenție. Prin informare și tratament timpuriu, putem să păstrăm familia românească unită și fericită, așa cum ne dorim cu toții.


Dezbaterea a fost organizată în contextul Zilei Internaționale a Familie (15 mai) și a fost un bun prilej de dialog între reprezentanții statului, culte și societate. Tema noastră – Importanța educației și a sănătății pentru familie – a stârnit un real interes și a adus la suprafață informații vitale. Mai departe, instituțiile guvernamentale și parlamentarii trebuie să preia și să elaboreze programe și proiecte legislative care să rezolve problemele din sistem, evidențiate în cadrul evenimentului.
Vreau să subliniez discrepanța care există în continuare dintre mediul rural și cel urban. Actul medical de calitate, informațiile necesare și metodologia sanitară modernă, trebuie să fie omniprezente în România indiferent de adresa de domiciliu a cetățeanului. Un pas important în acest sens este posibilitatea transformării imobilelor abandonate de ani buni din centrul comunelor românești, care au fost odinioară școli, în cabinete medicale sau centre de informare sanitară. Prin proiectul de lege pe care l-am inițiat, amânat în ședința de ieri, pentru săptămâna viitoare pentru raport, în Comisia pentru învățământ, autoritățile locale pot facilita mult mai ușor și rapid aceste schimbări atât de necesare, contribuind astfel la sănătatea tuturor familiilor din localitate.
Consider că astfel de dezbateri sunt prielnice și totodată necesare astăzi, când vulnerabilitățile țării devin din ce în ce mai accentuate pe fondul crizei sanitare. Sper ca viziunea aceasta să fie împărtășită și de miniștrii Guvernului a căror implicare trebuie să depășească de multe ori ușile instituției pe care o reprezintă.
Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara