”Baldovin Art”, o carte de vizită a unei de familii de artiști, reuniți în spațiul cultural al galeriei de artă de la Lupeni

Expoziția de artă ”Baldovin Art”, aflată în aceste zile pe simezele Galeriei de Artă ”Iosif Tellmann” din municipiul Lupeni nu este doar una care aduce în atenție lucrările grafice de excepție ale lui George Baldovin, îmbinate cu ineditele lucrări de artă contemporană realizate de Petronela Baldovin în a căror vizionare publicul este însoțit de muzica inconfundabilă a lui Jul Baldovin, ci constituie, în același timp, cartea de vizită a unei familii de artiști români care au descoperit, mai mult sau mai puțin întâmplător Valea Jiului, oferindu-le oamenilor de aici bucuria de a-i cunoaște și de a-i aprecia la justa lor valoare.

În urmă cu mai bine de un deceniu, atunci când avea să se stabilească la Lupeni, pentru a fi mai aproape de sora sa, Petronela Baldovin, un nume cunoscut și respectat în viața culturală a Iașiului, nici nu-și imagina câtă efervescență culturală există în Valea Jiului, o zonă despre care știa, ca mulți alții, că este una eminamente muncitorească. Sigur că, într-o nefericită compensație, nici oamenii din Valea Jiului nu știau foarte multe despre artistul plurivalent Petronela Baldovin și nici despre talentații săi fii: Jul și George Alexandru. Dar asta nu a împiedicat-o ca, din primele momente ale integrării sale în această comunitate, să-și croiască un drum în viața cultural-artistică a Lupeniului. Sub emblema Cenaclului ”Pas cu pas” pe care l-a înființat, a lucrat cu migală și pasiune, șlefuind talentul artistic a zeci de copii din comunitatea locală, și-a făcut ”casă” din Palatul Cultural ”Minerul” și ”sală de concert” din toate locurile publice ale Lupeniului unde elevii săi au concertat, impresionând publicul. În scurt timp, avea să fie remarcată de întreaga comunitate culturală locală, fiind cooptată în deosebit de activa Asociație Culturală ”Iosif Tellmann” căreia, din 2015, îi devine și vicepreședinte.

Datorită Petronelei Baldovin, Valea Jiului avea să-l cunoască mult mai bine, să-l aprecieze și să-i îndrăgească și pe fiul său, muzicianul complet Jul Baldovin (printre altele, colaborator al celebrei trupe Proconsul) ale cărui compoziții și orchestrații se regăsesc pe albumele personale dar și pe ale multor alți mari artiști români. Primele concerte ale acestuia în Valea Jiului i se datorează, în mod cert, tot mamei sale, datorită căreia între publicul din Valea Jiului și Jul Baldovin s-a închegat o ”dragoste la prima vedere” și datorită căreia artistul a devenit o prezență constantă în concertele și spectacolele de aici.

Ca orice mamă care vrea să-și aducă copiii sub lumina reflectoarelor în locul pe care-l consideră ”acasă”, Petronela Baldovin și-a dorit nespus să-l poată prezenta Văii Jiului și pe cel de-al doilea fiu al său, George Alexandru Baldovin. Absolvent al Liceului de Artă și Coregrafie din Iași, George Alexandru Baldovin este un artist desăvârșit care a făcut carieră internațională în domeniul dansului artistic, ca balerin. Stabilit în Croația, unde a activat vreme de mai bine de 10 ani în Teatrul de Balet din Zagreb, George Alexandru Baldovin are în prezent propria sa școală de balet, fiind profesor pentru pasionați ai acestui impresionant gen artistic. În plus, acesta semnează compozițiile muzicale pentru diverse balete internaționale, proiectele sale regăsindu-se pe scene din România, SUA (New York, San Francisco), Olanda, Germania, Grecia, Portugalia, Slovenia. Dincolo de pasiunea și talentul său în balet, George Alexandru Baldovin este, asemeni fratelui și mamei sale, un artist plurivalent. Cântă la chitară și, atunci când se odihnește, desenează. În aceste desene ale sale, Petronela Baldovin a zărit șansa de a-l aduce și pe George în atenția publicului din Valea Jiului. Apreciind că acestea sunt veritabile opere de artă plastică, a adus o parte din lucrările de grafică ale fiului său la Lupeni, unde acestea au fost urcate, în premieră, pe simezele galeriei de artă ”Iosif Tellmann”, consemnând astfel și debutul lui George Alexandru Baldovin în arta plastică. ”Sincer să fiu, nu am crezut că lucrările mele de grafică, pe care eu le fac doar din pasiune, în timpul liber, vor ajunge să fie expuse într-o galerie de artă. Și nici nu mi-am imaginat vreodată că voi avea o expoziție comună cu mama mea și cu fratele meu. Sunt foarte bucuros să s-a întâmplat acest lucru, că el s-a întâmplat în Lupeni, un oraș atât de drag mamei mele, și nu pot decât să le mulțumesc celor care apreciază arta și care s-au bucurat de creațiile mele. Sper să fie posibil ca, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, să pot prezenta în fața acestui inimos public și un spectacol de balet”, ne-a destăinuit George Alexandru Baldovin.

Remarcabil este că, pe lângă tușele de grafit care construiesc o lume fantastică într-un univers geometric perfect, punând în valoare grafica artistului George Alexandru Baldovin, stau majestuoase lucrările realizate de Petronela Baldovin care, într-un fascinant stil creator pe care-l descoperim în premieră, repune în valoare, în ”tablourile sale”, bijuterii de duzină, combinându-le în veritabile metafore de metal, plastic, lemn și material textil. ”Frumusețea artei este aceea că poți găsi și poți da valoare oricărui lucrușor. În lucrările mele, spre exemplu, am adunat tot ceea ce alții aruncă la un moment dat. Am pus laolaltă bijuterii din materiale nu atât de prețioase dându-le o nouă viață, în aceste lucrări de artă contemporană și le-am dat din nou valoare. O valoare confirmată de vânzările neașteptate pe care le-am avut în această expoziție și în aprecierile pe care le-am primit din partea celor care au vizitat expoziția”, spune artistul Petronela Baldovin.

În expoziția ”Baldovin Art” de la Galeria de artă din Lupeni – pe care vă invităm să o vizitați negreșit și de îndată – semnătura artistică a familiei Baldovin nu doar că deschide inima unor artiști de excepție către publicul din Valea Jiului, dar face mult mai prețioasă prezența acestora în spațiul cultural-artistic al acestei regiuni. Și anunță, în mod categoric, alte și alte întâlniri cu Petronela, George și Jul Baldovin pe acest tărâm al artelor. În toate formele de expresie a acesteia.

Expoziția ”Baldovin Art” poate fi vizitată zilnic de marți până sâmbătă, la Galeria de Artă ”Iosif Tellmann” din municipiul Lupeni până la finalul lunii iunie.