Oportunitățile de finanțare prin viitorul POR, prezentate liderilor comunităților hunedorene

Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, și directorul general adjunct al AFIR, Iulian Bucătaru, au fost prezenți în aceste zile la Deva unde au participat la o serie de întâlniri care au avut ca scop prezentarea pe larg a programelor de finanțare europeană din acest nou exercițiu financiar european, precum și analiza proiectelor cu finanțare nerambursabilă aflate în derulare.

O primă întâlnire a avut loc la sediul ISJ Hunedoara unde au participat conducerea Instituției Prefectului și cea a Consiliului județean Hunedoara, dar și primarii din județ interesați de oportunitățile oferite de noile programe europene. În cadrul evenimentului, cei doi invitați au prezentat în detaliu informațiile necesare pentru ca administrațiile locale să poată accesa fonduri pentru proiectele de dezvoltare locală.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest a arătat că în arhitectura viitorului Program Operațional Regional 2021-2027, investițiile propuse vor fi concentrate pe cele 5 obiective principale de politică (OP) ale Comisiei Europene, respectiv:

  • O Europă mai inteligentă (o transformare economică inovatoare și inteligentă) – minimum 25%;
  • O Europă mai verde, fără emisii de carbon – minimum 30%;
  • O Europă mai conectată (mobilitate și conectivitate TIC regională);
  • O Europă mai socială (implementarea Pilonului european al drepturilor sociale);
  • O Europă mai aproape de cetățeni (dezvoltarea sustenabilă și integrată a zonelor urbane, rurale și de coastă prin inițiative locale) – minimum 8%.

În paralel, Iulian Bucătaru, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest, a prezentat oportunitățile de finanțare pentru zona rurală.

”ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management, pregătește și negociază direct cu Comisia Europeană propriul Program Operațional Regional, în funcție de nevoile și specificul regional, va elabora ghidurile solicitantului prin care se stabilesc condițiile de acordare a finanțărilor către beneficiari, va evalua și contracta la nivel regional proiectele depuse, va gestiona implementarea acestora și efectuarea plăților către beneficiari”, a arătat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest Timișoara.

La rândul său, președintele CJH, Laureențiu Nistor a arătat că fondurile europene constituie motorul de dezvoltare al județului Hunedoara și din acest motiv, atragerea banilor europeni, trebuie să constituie o prioritate atât pentru Consiliul județean Hunedoara cât și pentru toate autoritățile administrației publice locale din județ. ”Am spus și susțin în continuare că fondurile nerambursabile sunt motorul dezvoltării județului Hunedoara. Pentru că suntem la începutul unui nou exercițiu financiar european, alături de colegii mei din executivul Consiliului Județean Hunedoara, am luat decizia de a organiza o întâlnire cu toți primarii din județ, la care i-am invitat pe domnii Sorin Maxim, director general al ADR Vest, și Iulian Bucătaru, director general adjunct al AFIR. Administrațiile locale, ca și administrația județeană, trebuie să fie pregătite pentru a atrage fonduri nerambursabile consistente, indiferent de apartenența politică a primarilor. Îmi exprim încrederea că întâlnirea de astăzi este un semn că putem începe pregătiți și cu optimism acest nou exercițiu financiar al Uniunii Europene. Mulțumesc tuturor participanților pentru interesul manifestat față de acest eveniment și succes”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

În a doua parte a zilei, au fost analizate proiectele cu finanțare europeană derulate de Consiliul Județean Hunedoara. În cadrul discuțiilor au fost lămurite detaliile pentru implementarea în bune condiții a proiectelor administrației județene. ”Am discutat împreună cu somnul Sorin Maxim și Iulian Bucătaru despre proiectele pe fonduri europene derulate de Consiliul Județean Hunedoara, vizând stadiul la care se află fiecare proiect. Suntem conștienți de faptul că fondurile europene reprezintă singura modalitate prin care județul Hunedoara să se dezvolte sustenabil, de aceea este nevoie de o implicare pro-activă în accesarea și implementarea proiectelor europene”, a precizat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

Ziua de lucru s-a încheiat cu o întâlnire la care au participat reprezentanții producătorilor locali are au discutat modalitățile de dezvoltare a propriilor afaceri cu ajutorul instrumentelor de finanțare nerambursabilă.