Apa Serv Valea Jiului, școală de meserie pentru elevii unei clase de sudori de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani

Pornind nu neapărat doar de la ideea că în cele mai recente încercări de angajare a unor muncitori calificați în meseria de sudori au eșuat din lipsa acestor meseriași în piața locală a muncii, dar și de la această cruntă realitate, conducerea Apa Serv Valea Jiului și-a asumat rolul de a se ocupa de pregătirea practică a unor clase de învățământ profesional dual. Una dintre aceste clase, înființate la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, în anul școlar 2020-2021, pregătește 18 tineri pentru calificarea în meseria de sudor.

Chiar dacă startul acestora în clasa a IX-a a fost unul perturbat de pandemia sanitară care a făcut ca, în primul an de școală, desfășurat în cea mai mare parte în sistem on-line, elevii să parcurgă mai mult partea teoretică, pe finalul anului școlar, de ceva vreme, aceștia au putut reveni în băncile de la școală și, în același timp, în atelierul special dedicat pentru desfășurarea activităților de practică, de la Apa Serv Valea Jiului. Pentru pregătirea lor, conducerea companiei de apă s-a pregătit corespunzător, amenajând un atelier-școală într-un punct de lucru din cartierul Aeroport din municipiul Petroșani. Acesta a fost dotat corespunzător cu unelte și echipamente de lucru, cu bancuri de lucru, cu vestiare, dar și cu bănci și scaune pentru ca elevii să aibă toate condițiile necesare participării la activitățile practice aferente meseriei pentru care se pregătesc. În plus, Apa Serv Valea Jiului a pus la dispoziția ucenicilor și unul dintre cei mai apreciați profesioniști ai echipei sale, inginerul Adrian Donisă fiind desemnat tutore al tuturor celor trei clase de învățământ profesional dual care-și desăvârșesc la Apa Serv pregătirea practică.

La fel de pasionat și direct interesat de evoluția practicanților este și directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică. Acesta nu pierde nici o ocazie în care poate fi, la rândul său, prezent în atelierul-școală pentru a-i îndruma și susține pe ucenici în pregătirea lor profesională. ”Noi ne bucurăm foarte mult de aceste colaborări pe linie profesională cu liceele partenere. Cei 18 elevi din primul an de învățământ profesional dual de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” care se pregătesc la noi pentru meseria de sudor, sunt foarte importanți pentru noi. De altfel, noi deja îi considerăm colegii noștri și facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca ei să învețe, în perioada de practică pe care o vor face la noi, nu doar bazele pregătirii în meseria de sudor, ci și o serie de elemente definitorii ce țin de cunoștințele pe care trebuie să le aibă un bun meseriaș. Nu vă ascund faptul că ne-am dori ca, la finalul anilor de studiu, măcar o parte dintre ei să aleagă să-și continue activitatea la Apa Serv, devenind colegii noștri cu normă întreagă. Știm că în pregătirea unui bun meseriaș, felul în care reușești să-i captezi atenția încă de la primul contact cu atelierul este unul esențial și ne străduim să fim la înălțimea acestei responsabilități”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Așa se face că, deși orele de practică de la atelierul-școală al ASVJ sunt lejere, cunoștințele noi fiind prezentate gradual, astfel încât elevii să le poată însuși ușor, dar temeinic, acestea au devenit deosebit de atractive, atât pentru elevi, cât și pentru tutorele lor. Ing. Adrian Donisă se declară încântat de interesul pe care îl manifestă ucenicii săi, de implicarea lor activă și dedicația cu care răspund sarcinilor de lucru trasate. ”Ne bucurăm că avem, la orele de pregătire practică, o prezență de 100%, un interes deosebit din partea copiilor care sunt deosebit de preocupați de ceea ce facem la atelier, sunt activi și dornici să acumuleze cât mai multe cunoștințe. Cu toate că lucrăm doar de puțin timp cu această clasă de la Liceul Industrial din Petroșani, am reușit deja să facem împreună câteva operațiuni tehnologice de bază, dar foarte importante în vederea calificării lor în meseria pentru care se pregătesc”, spune ing. Adrian Donisă.

Unul dintre cursanți ne-a dezvăluit, spre exemplu, faptul că înainte de a veni la practică, în atelierul de la Apa Serv, nici nu văzuse un șubler, dar acum știe să-l folosească cu precizie. Un alt cursant ne spune că a descoperit aici rolul multor scule despre care, până acum, învățase doar teoretic care le este rostul, iar în atelierul de la Apa Serv a putut efectiv să învețe cum și la ce să le folosească. Cert este că ucenicii de la Apa Serv sunt de pe acum convinși că alegerea pe care au făcut-o atunci când au decis să urmeze cursurile clasei de învățământ profesional dual a fost una inspirată, considerând că nu doar faptul că meseria pentru care se pregătesc este una de viitor pe piața muncii, ci și felul în care sunt sprijiniți aici pentru a deveni buni meseriași este unul cu adevărat profesionist.

Încântați de parteneriatul încheiat cu compania de apă din Valea Jiului sunt și cei de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani. Atât dirigintele acestei clase, prof. Carmen Damian, cât și directorul adjunct Ovidiu Colda își exprimă mulțumirile față de implicarea și dedicația pe care cei de la Apa Serv o acordă acestui parteneriat. ”Pregătirea practică pentru elevii de la școlile profesionale este una esențială. De asemenea, una e practica în atelierul de la școală (care, din păcate, la noi, este acum nefuncțional) și cu totul alta este practica direct în producție, la un agent economic, aceasta fiind de altfel esența programului educațional de învățământ profesional dual. Noi le mulțumim celor de la Apa Serv pentru că ne-au primit și se ocupă de elevii noștri, fiind deocamdată singurii care și-au asumat acest lucru. Le mulțumim și pentru felul în care fac acest lucru, în acest atelier special dedicat pentru practica elevilor, așa cum trebuie să le mulțumim și pentru decizia de a suplimenta bursa de 200 de lei pe care o acordă Ministerul Educației, cu alți 200 de lei, fapt în măsură să asigure o motivație suplimentară pentru elevi”, spune Ovidiu Colda, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani.

Ucenicii acestei clase vor acumula noi și noi cunoștințe tehnice și profesionale în următorii doi ani pe care trebuie să-i mai parcurgă până la finalizarea școlii profesionale. Iar după acest ciclu educațional, reprezentanții Apa Serv Valea Jiului dau asigurări că aceștia vor avea un bagaj de cunoștințe practice care să le permită o calificare superioară în meseria pe care doresc să o practice. Mai mult decât atât, sunt gata să le pună la dispoziție, imediat după examenul de finalizare a studiilor, chiar și un loc de muncă, astfel încât să dobândească cu adevărat statutul de colegi cu cei care se ocupă acum de pregătirea lor profesională.