Clădirile abandonate și neîngrijite din Lupeni vor fi supraimpozitate

Imaginea pitorescului centru istoric al municipiului Lupeni, cu clădiri colorate boeme contrastând cu impresionantele monumente arhitecturale ale Palatului Cultural și Primăriei s-a pierdut în timp și, din păcate, în ciuda investițiilor publice realizate de autoritățile locale care au reușit să modernizeze clădirile aflate în administrarea Primăriei și Consiliului local, vechea stradă principală a comercianților din Lupeni prezintă trecătorilor o imagine sumbră.

Din păcate, clădiri ce par abandonate, distruse parțial sau aproape total de intemperii și de nepăsarea proprietarilor, sunt prima imagine pe care o întâlnesc în cale cei care vin să viziteze arealul turistic al municipiului Lupeni. Și, din nefericire, astfel de imagini nu sunt doar în zona vechiului centru, ci sunt presărate în multe zone din municipiu.

În opinia primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, aceste imagini care nu fac cinste nici municipalității, dar mai ales proprietarilor, trebuie să dispară. ”Ne dorim cu toții ca municipiul Lupeni să fie un oraș frumos, un oraș curat, un oraș în care oamenii să trăiască cu drag, iar turiștii să vină cu plăcere. Dar pentru ca Lupeniul să fie un oraș european modern și curat trebuie să ne implicăm cu toții, atât Primăria, cât și agenții economici și cetățenii, deopotrivă. Noi, am acționat în această direcție, cu tot ceea ce Primăria și Consiliul local sunt abilitate să facă. Am investit în modernizarea clădirilor istorice care aparțin domeniului public, am investit în drumuri, în parcuri și în zone verzi, dar dacă aceste investiții publice nu sunt dublate de interesul cetățenilor care au în proprietare clădiri pe care nu le îngrijesc, la rândul lor, nu vom reuși să concretizăm schimbarea imaginii municipiului Lupeni”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Cum invitațiile la conștiință civică și responsabilitate nu par să fi fost suficiente pentru a-i mobiliza pe toți cei care au atribuții în îngrijirea clădirilor pe care le dețin, primarul Lucian Resmeriță spune că va propune Consiliului local și o altă abordare, de natură coercitivă. ”Deși au fost avertizați în mod repetat, numeroși agenți economici nu au luat nici un fel de măsuri pentru reabilitarea clădirilor care le aparțin. Întrucât prin aspectul neîngrijit al acestor clădiri este afectată grav imaginea orașului, ca să nu mai spun că ele reprezintă și un real pericol pentru siguranța cetățenilor, suntem obligați să trecem la luarea unor măsuri coercitive pentru cei care nu înțeleg că trebuie să renoveze și să reabiliteze aceste clădiri. Și, în acest sens, le atrag atenția că nu ne vom opri doar la aplicarea de amenzi, ci voi propune Consiliului local adoptarea unei hotărâri prin care impozitul pentru aceste categorii de clădiri să fie majorat cu 500% !”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta apreciază că municipiul Lupeni are o șansă mare de a deveni un motor de dezvoltare al turismului în Valea Jiului, considerând în același timp că lipsa de implicare poate fi o frână în valorificarea acestei oportunități, pe care comunitatea nu-și poate permite să o piardă.