Soluții pentru combaterea efectelor caniculei și spații publice pentru confort și divertisment puse la dispoziție de Primăria municipiului Lupeni

Este deja arhicunoscut faptul că municipiul Lupeni are cele mai multe și cele mai frumoase parcuri din Valea Jiului. Acestea sunt, de altfel, plăcute și binemeritate oaze de confort și recreere pentru cetățeni, mai ales în zilele caniculare de vară. Pentru a veni în întâmpinarea dorinței manifestate de cetățenii municipiului Lupeni, administrația publică locală a investit permanent, an de an, în creșterea gradului de confort și în modernizarea parcurilor de pe raza localității. Astfel, parcul de la CAP sau parcul copiilor de la Bărbăteni au devenit puncte de atracție pentru copii, tineri și vârstnici, care găsesc aici, deopotrivă, un loc plăcut pentru distracție, odihnă și recreere, mai ales că aceste zone verzi beneficiază nu doar de vegetație specifică bogată, ci și de dotările aferente de calitate.

Spre exemplu, după cum se știe, reabilitarea și modernizarea ”Parcului copiilor” de la Bărbăteni a fost o prioritate asumată de administrația locală. Dincolo de modernizarea aleilor pietonale și a zonelor verzi, aici s-au făcut investiții semnificative pentru amenajarea mai multor spații de joacă pentru copii, pentru amplasarea de mobilier stradal și chiar pentru realizarea unei fântâni arteziene moderne, inspirată din arhitectura parcurilor din marile orașe ale țării. Fântână arteziană a fost inclusă astfel în noua arhitectură peisagistică a acestui parc, spre bucuria evidentă a copiilor care se bucură de conceptul inedit al acesteia, având ocazia să facă slalom printre jeturile de apă care țâșnesc chiar din trotuar și care, la orele serii, îmbracă culori și forme deosebit de frumoase. ”În perspectiva zilelor toride de vară, am repus în funcțiune fântâna arteziană din cartierul Bărbăteni, de a cărei realizare suntem încântați cu toții. Atunci când am luat decizia de a realiza această fântână arteziană așa cum există în marile orașe ale țării, ne-am dorit ca acest proiect să fie atât unul spectaculos și util, dar și unul eficient din punct de vedere al funcționării și al costurilor aferente. Nu a fost ușor, pentru că a trebuit să găsim acele duze speciale care permit ca apa să țâșnească direct din asfalt astfel încât jeturile de apă pot atinge chiar și 15 metri, dar mai ales a trebuit să avem o mare precizie în configurarea instalației, pentru că jeturile de apă trebuie colectate perfect, având în vedere că funcționarea acestei fântâni arteziene este una cu recircuitarea apei, întregul sistem fiind automatizat, inclusiv jocurile de lumini care pun și mai mult în valoare această fântână, la orele serii. Mă bucur că am reușit să oferim cetățenilor municipiului Lupeni un astfel de loc, dotat corespunzător și îngrijit cu atenție, pentru a-și petrece timpul liber alături de copii și nepoți”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Acesta spune că de aceeași atenție se bucură toate parcurile publice de pe raza municipiului Lupeni, care sunt oaze de recreere și liniște pentru cetățeni. În același timp, primarul municipiului Lupeni transmite tuturor cetățenilor rugămintea de a veghea ca aceste parcuri să fie respectate și îngrijire cu simț civic de toți cetățenii. ”Trebuie să fim atenți, să păstrăm curate și îngrijite aceste locuri plăcute de noi toți, să nu aruncăm gunoaie pe joc, să îngrijim mobilierul specific și aparatele de joacă pentru copii, să fim responsabili și atenți astfel încât să ne putem bucura de aceste investiții publice pe care am  reușit să le realizăm”, mai spune primarul Lucian Resmeriță.

Pentru că și vara anului 2021 se anunță deja a fi una extrem de călduroasă, cu accente caniculare care deja își fac simțită prezența, autoritățile locale de la Lupeni au luat deja un set de măsuri prin care să poată fi atenuate efectele temperaturilor caniculare. Astfel, în zilele cu temperaturi foarte ridicate, străzile din localitate sunt stropite cu apă, iar în diverse locuri publice vor fi amenajate puncte de hidratare cu apă potabilă pentru oameni. Am decis împreună cu partenerii noștri care prestează servicii de salubritate în municipiul Lupeni să udăm principalele artere din localitate atunci când este foarte cald. Vom amenaja și puncte de distribuire a apei potabile, însă recomandarea noastră este să ne adaptăm în așa fel programul și activitățile zilnice, încât să evităm deplasările prin oraș în orele cu temperaturi caniculare, pentru a evita astfel incidentele care ne pot pune în pericol sănătatea”, arată primarul Lucian Resmeriță.