AMENDĂ pentru cei ce lucrează la mai mulți angajatori, dar intră în concediu medical doar la unul

De la 1 august, persoanele care lucrează, conform legii, la mai mulți angajatori și intră în concediu medical doar la unul dintre aceștia, continuând să-și presteze activitatea în programul normal de lucru la ceilalți, vor putea fi sancționate cu amenzi de până la 2.000 de lei. În același timp, persoanele respective vor risca să rămână fără indemnizația de asigurări sociale de sănătate sau să fie obligate să dea banii înapoi.

Mai exact, potrivit OUG nr. 74/2021 pentru modificarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, de la începutul lunii viitoare vor apărea mai multe schimbări privind acordarea concediilor medicale.

Astfel, printre altele, de la 1 august, cei care au mai multe joburi și își iau concediu medical de la unul dintre acestea, continuând să lucreze la celelalte, vor risca amendarea.

Așadar, conform OUG nr. 74/2021, începând cu data de 1 august, desfășurarea activității “la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical” va constitui contravenție care va fi sancționată “cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate”.

Reamintim că, potrivit OUG nr. 158/2005, pentru persoana asigurată și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, beneficiind de asigurare de sănătate la fiecare dintre aceștia, “indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator”.

În acest scop, baza de calcul pentru fiecare indemnizație este reprezentată numai de venitul obținut la fiecare loc de muncă în parte.

Atenție! Reglementările OUG nr. 74/2021 vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, dată până la care, cel puțin teoretic, se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ.

sursa: avocatnet.ro