Galeria de istorie și artă din biroul administratorului public al Consiliului județean Hunedoara

Dacă nevoia rezolvării vreunei probleme de ordin administrativ implică o audiență la administratorul public al Consiliului județean Hunedoara, Costel Avram, trebuie să fi pregătit nu doar pentru un dialog pur și simplu despre administrație, economie sau politică, ci și despre istorie, cultură și artă.

Asta pentru că imediat ce treci de pe holurile sediului din Deva al CJH (el însuși o impresionantă clădire de patrimoniu arhitectonic) în anticamera și, mai apoi, în biroul lui Costel Avram prima impresie este aceea că ai nimerit într-o galerie de artă sau într-un muzeu de istorie. Pentru că, pe lângă mobilierul elegant, spațiul este aproape ”tapetat” cu impresionante picturi în ulei pe pânză, reprezentând portrete ale unor personalități de anvergură din istoria românilor: Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș.

Aflăm de la Costel Avram, iubitor de istorie, cultură și artă încă de pe vremea când îi era alături lui Corneliu Vadim Tudor, împărțind cu acesta și alte valori, precum patriotismul sincer ori dragostea de oameni și de țara, că toate aceste tablouri nu fac parte din inventarul instituției, ci sunt bunuri personale, aduse de Costel Avram de acasă pentru a-și face locul de muncă unul care să-i reamintească în fiecare moment că prin tot ceea ce face trebuie să fie demn urmaș al unor bravi români. ”Primul tablou pe care l-am luat, de la un prieten bun, artist plastic din Moldova mea natală, a fost cel cu Avram Iancu. Am vrut cumva să unesc aici, la Hunedoara, cele două case ale mele: marele erou hunedorean și pictura realizată de un moldovean de-ai mei. Așa am început colecția”, spune Costel Avram.

Acesta recunoaște că tablouri similare cu marele patriot român Avram Iancu are și acasă, dar și la sediul din Petroșani al Consiliului județean. ”Port cu mândrie numele acestui mare patriot și pot să vă spun, cu toată sinceritatea, că Avram Iancu înseamnă pentru mine Hunedoara ! Iar județul Hunedoara mi-a devenit ”acasă”, pentru că aici mi-am construit o carieră, dar mai ales o familie. Nici Moldova nu am uitat-o însă, pentru că acolo am crescut, acolo este casa părintească și locul în care încă mai simțim dragostea părinților noștri. De altfel, cei care mă cunosc, îndeosebi prietenii, îmi spun deseori și acum „moldoveanul”, dar asta nu face decât să mă onoreze”, recunoaște administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Între timp, colecția de tablouri ale lui Costel Avram, realizate de același artist plastic moldovean, s-a îmbogățit, rând pe rând, și cu portrete ale lui Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Iancu de Hunedoara și, mai nou, Vlad Țepeș. Iar fiecare dintre aceștia are un corespondent în atitudinile și țelurile lui Costel Avram: ”Vlad Țepeș înseamnă dreptate și adevăr, Mihai Viteazul este Unificatorul tuturor românilor, Iancu de Hunedoara este eroul creștinătății și simbolul Hunedoarei, Tudor Vladimirescu semnifică sacrificiul pentru idealul național, Ștefan cel Mare definește victoria credinței și valorilor. Încerc să păstrez o profundă legătură cu ceea ce înseamnă istoria și credința neamului românesc. Pentru că de acolo, mereu, indiferent prin ce provocări a trecut acest popor, ne-am luat puterea de a merge mai departe. Iar eu cred că în vremurile complicate de astăzi, cu atât mai mult avem nevoie să ne amintim cine suntem.”

Poate că, dacă v-ați propus să-l căutați pe Costel Avram la Consiliul județean Hunedoara pentru a rezolva o problemă administrativă, prima impresie după ce ați pătruns în biroul său și vedeți aceste admirabile lucrări de artă, este că nu vă aflați în biroul unui manager de județ, ci într-o galerie de artă sau într-un muzeu de istorie. Dar cert este, și din experiență vă spun, că nu veți pleca de acolo fără ca problema cu care ați venit să nu fie atent analizată și, în măsura posibilităților, rezolvată. În plus, vă puteți încărca și cu emoția unui patriotism autentic și cu bucuria de a fi putut admira portrete ale unor mari români, ba încă, spre cinstea lui, și cu interesante explicații din partea proprietarului.