Lucrări avansate la ”Blocul profesorilor” din orașul Uricani

Construcția unui nou bloc de locuințe în orașul Uricani, a căror destinație este una specială, se află deja într-un stadiu avansat în ceea ce privește execuția, iar reprezentanții autorităților locale apreciază că nu peste multă vreme spațiile locative ale acestui bloc vor putea fi puse la dispoziția profesorilor navetiști care predau la școlile din oraș dar și altor categorii profesionale și sociale vizate.

Noul bloc de locuințe de serviciu este construit de autoritățile locale în cadrul programului național derulat prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), în baza unui contract de finanțare semnat încă din toamna anului 2019. Noul bloc ANL de la Uricani este construit pe strada Jiului, în regim P+2E (parter + două etaje) și va avea un număr de 9 spații locative. ”Este vorba despre un bloc de locuințe de serviciu pe care-l construim practic de la zero și care este extrem de necesar pentru a putea atrage în orașul nostru forță de muncă în domenii vitale pentru educația și sănătatea. Aceste locuințe pe care sper că le vom avea disponibile nu peste mult timp, sunt destinate în primul rând profesorilor și medicilor care-și desfășoară activitatea în orașul Uricani, dar și pentru alți salariați care-și desfășoară activitatea în sectorul public al orașului. Ele vor fi închiriate celor în drept doar pe perioada cât activează la unitățile de învățământ din orașul nostru sau la alte instituții publice, fiind o formă de sprijin pe care noi putem să o acordăm pentru profesorii și medicii care lucrează în orașul Uricani”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Potrivit contractului de investiții, aproape două milioane de lei au fost alocați prin ANL pentru derularea acestui proiect de investiții, la care se adaugă și cota de cofinanțare de la bugetul local.

Având în vedere numărul destul de mare de cereri de locuință primite și din partea cetățenilor, în atenția Primăriei și Consiliului local al orașului Uricani sunt și alte proiecte similare, prin care se dorește construcția de noi blocuri de locuințe și reabilitarea altor spații locative pentru a răspunde cererilor venite îndeosebi din partea tinerilor. ”Nevoia de locuințe rămâne în continuare o problemă pe care o avem în atenție. Pot să vă spun că lucrăm deja la la proiectarea unor investiții  pentru construcția a două noi blocuri pentru tineri, cu speranța că anul viitor aceste proiecte să fie finalizate și să le putem depune la organismele de finanțare abilitate. De asemenea, se lucrează și la proiectarea unor noi proiecte care vizează reabilitarea mai multor blocuri din orașul Uricani. Cel mai probabil anul viitor vom avea și posibilitatea de a înainta astfel de proiecte în vederea obținerii de finanțări din fonduri europene. Dar trebuie să atrag atenția că acest lucru se va întâmpla numai dacă guvernul reușește sa finalizeze negocierile cu Comisia Europeană, până anul viitor. Oricum, pentru noi important este să fim pregătiți cu proiecte, ca să le putem depune imediat ce sunt aprobate axe de finanțare, și facem acest lucru, cu responsabilitatea cuvenită”, dă asigurări Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

După cum se știe, autoritățile locale de la Uricani au preluat de curând și dreptul de proprietate asupra blocului turn de lângă Casa de cultură, urmând ca și pentru acesta să fie identificate soluții tehnice și, mai ales, financiare, privind reabilitarea, recompartimentarea și amenajarea de locuințe pentru cetățenii din orașul Uricani.