Sărbătoare a cărții, culturii și divertismentului, la Deva, în ”Noaptea Bibliotecilor”

Una dintre cele mai îndrăgite activități culturale organizată, în mod tradițional în prima sâmbătă a lunii octombrie, de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, sub genericul Noaptea Bibliotecilor, a ajuns la ediția a X-a. Tocmai de aceea, Biblioteca Județeană s-a străduit să alcătuiască un program cultural cât mai atractiv, cât mai divers, program care să-i bucure pe cei care trec pragul bibliotecii.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 2 octombrie 2021, atât în sălile de lectură ale Bibliotecii, cât și în aer liber, în curtea interioară a sediului Consiliului județean Hunedoara, aflată în imediata vecinătate a Bibliotecii. Primul segment al programului a fost dedicat copiilor care, timp de câteva ore, au avut posibilitatea să se bucure de momente plăcute, pline de veselie. Teatrul Dramatic „Ion. D. Sîrbu” din Petroșani a venit în fața micilor spectatori cu piesa de teatru „Aventurile lui Mickey Mouse”, interpretată de actori talentați care au dat viață unuia dintre cele mai îndrăgite personaje de desen animat. Râsetele și aplauzele spontane ale copiilor au fost cea mai clară dovadă a succesului de care s-a bucurat această piesă.

După lumea desenelor animate, copiii au intrat în universul științei, al tehnologiilor de vârf și, în Sala de Lectură a avut loc un interesant atelier cu tema „Robotică și noi tehnologii”. Atelierul de lucru a fost o activitate în cadrul proiectului „Folosirea noilor tehnologii pentru necesitățile educaționale, sociale și civice ale tinerilor hunedoreni”, proiect derulat de Asociația pentru Protecția și Informarea Cetățeanului și cofinanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara.

Sub atractivul generic „Biblioland”, copiii au putut să se joace în voie, într-un spațiu amplu, unde un tobogan gonflabil, un taur gonflabil, baloane și alte surprize au făcut deliciul sutelor de mici prieteni ai bibliotecii noastre care s-au bucurat din plin de aceste momente, „îndulcite” și de vata de zahăr oferită gratuit.

Pe seară, participanții au putut urmări concertul cunoscutei trupe TAXI care a delectat publicul atât cu piese noi, cât și cu cântece cunoscute, interpretate de-a lungul  celor peste 20 de ani de când iubitorii de muzică pop-rock așteaptă cu interes fiecare piesă nouă a formației.

Un spectaculos foc de artificii a încheiat recitalul susținut de trupa TAXI, un recital ce va rămâne multă vreme în inimile celor prezenți.

”Toate activitățile în aer liber din cadrul Nopții Bibliotecilor s-au desfășurat în curtea spațioasă a Consiliului Județean Hunedoara, spațiu care ne-a fost pus la dispoziție cu aceeași generozitate cu care această instituție ne acordă sprijin ori de câte ori este necesar. De fiecare dată, Noaptea Bibliotecilor ne dă ocazia să prezentăm în fața prietenilor noștri fideli, în fața tuturor celor care ne trec pragul, activitatea noastră, specificul și frumusețea muncii de bibliotecar, să atragem cât mai mulți viitori prieteni ai bibliotecii. De aceea, și în acest an a fost organizat un tur ghidat al bibliotecii, cei prezenți primind explicații competente de la bibliotecari despre organizarea bibliotecii, despre profesia de bibliotecar și despre drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care intră în bibliotecă și până când ajunge în mâinile cititorilor”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii.

La această ediție a Nopții Bibliotecilor, vizitatorii au avut prilejul să descopere numeroasele lucrări apărute sub egida Bibliotecii Județene: de la „Județul Hunedoara, monografie” și „Deva, monografie” la revista „Vox libri” și volumul dedicat Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la împlinirea a 65 de ani de activitate, expuse la Sala de Lectură. A urmat o proiecție de film la Sala de Lectură până la ora 100 din noapte, anul acesta aducând în fața publicului ecranizarea unei cărți celebre, tematica fiind „Cartea și filmul”. Pe toată durata nopții, la Secția de Artă și Carte Franceză a fost accesibil standul de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din București.

Și în acest an, „restanțierii” care au trecut pragul în această noapte au fost iertați, iar utilizatorii noi s-au putut înscrie la bibliotecă gratuit.

Pentru Biblioteca Județeană, această ediție a Nopții Bibliotecilor a fost un bun prilej de a-și dovedi profesionalismul și respectul față de cititori, a fost o dovadă a faptului că toate activitățile acesteia sunt așezate sub semnul unui profund devotament față de toți cei care trec pragul instituției și apreciază activitățile de aici. ”Și de această dată am dorit să demonstrăm că suntem o adevărată instituție de cultură, o instituție a cărei ștachetă a calității se află la un nivel foarte înalt. La fel ca în toate proiectele noastre, și pentru Noaptea Bibliotecilor am avut alături Consiliul Județean Hunedoara, care ne-a sprijinit, iar pentru acest sprijin îi suntem recunoscători”, a mai spus Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii din Deva.

Prezent la eveniment, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram s-a declarat entuziasmat de modul în care a fost organizat eveniment, apreciind desfășurarea acestuia din acest an. ”Activitate tradițională a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, ”Noaptea Bibliotecilor” a fost și pentru mine un prilej de bucurie și un plăcut prilej de destindere. Printr-o organizare exemplară care merită felicitări, biblioteca a alcătuit un program plăcut, divers, atractiv, pe gustul tuturor, de la mic la mare. Ca în fiecare an, nu au lipsit jocul, teatrul pentru copii, muzica, filmul și toate acestea au bucurat publicul. Toți cei care au trecut pragul bibliotecii au avut prilejul să petreacă o seară plină de momente plăcute și, în același timp, să vadă de aproape munca acestei instituții de cultură care ne oferă atâtea activități interesante. Am putut să cunoaștem un colectiv profesionist care face ca Biblioteca Județeană să fie una dintre instituțiile-emblemă ale vieții culturale hunedorene. Felicit din toată inima Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva pentru că, și în acest an, ne oferă o minunată „Noapte a Bibliotecilor”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.