Urmează o criză alimentară importantă. Mircea Coșea: „Se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult”

Vorbind despre actuala criză, scoasă la iveală de SARS-CoV-2, analistul economic Mircea Coșea, a punctat, în interviul acordat DCNews, că vom asista la o altă criză pe planul producției agricole.

”Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews.

Printre cauzele care au dus la creșterea acestor prețuri stau efectele meteorologice (precum seceta), dar și ”goana după producții foarte mari și foarte accesibile”, generată de consumerismul ridicat, care a dus la scăderea foarte importantă a prețurilor de achiziție. ”Măslinul, cafeaua, floarea soarelui și vinul sunt deja în criză pe plan mondial” a punctat Mircea Coșea.

În presa franceză, a apărut ”ideea” conform căreia producția agricolă a unor țări devine prea mare față de posibilitățile de valorificare pe care le au țările ”tradiționale”. România era menționată, în acest context, ca un mare producător de porumb și de floarea-soarelui. Totodată, s-a referit la producția românească de miere, ”care iar era un pericol” a spus Mircea Coșea pentru DCNews, atrăgând atenția că astfel de ”idei” sunt adesea lansate de presa franceză.

Criza asta este momentul în care ceea ce se ”cocea” în economia mondială de 20 de ani – ca urmare a faptului că criza cea mare din 2007-2008 n-a fost rezolvată- iar pandemia a fost momentul care a scos în față aceste dificultăți pe care le avea economia mondială și mai ales modelul ăsta neo-liberal al economiei globale, model win-win, chiar dacă unii îl condamnă. (…) Rezultatul acestui model a fost neprevăzut, în termeni reali, de către cei care l-au inițiat: țările care au primit capitalul, privite ca locul unde se valorificau, un fel de țări de mâna a doua, au venit atât de importante încât au ajuns să fie ele cele care conduceau raportul dintre țările dezvoltate și așa-numitele țări emergente.

DCNews