Efectele secundare ale COVID-19. Ce boli pot dezvolta persoanele care au avut coronavirus: STUDIU

Vindecarea de noul coronavirus nu aduce întotdeauna cu sine însănătoşirea completă. Nici măcar persoanele care au avut o formă uşoară a bolii nu scapă complet de anumite consecinţe ale infecţiei cu coronavirus.

Mai exact, este vorba despre afecţiunile cardiace cauzate de COVID-19. Potrivit unui studiu care urmează să fie publicat în revista ştiinţifică Nature, problemele cardiace se extind mult dincolo de stadiile iniţiale ale bolii.

La un an de la infectare, pacienţii cu forme uşoare pot dezvolta insuficienţă miocardică şi cheaguri de sânge, au constatat oamenii de ştiinţă.

„Efectele secundare ale COVID-19 sunt substanţiale”, a declarat Ziyad Al-Aly, director la centrul de epidemiologie Veteran Affairs Health Care System din Missouri, cel care a condus cercetarea.

Riscul unui atac de cord, al unui accident vascular cerebral sau altor evenimente cardiovasculare majore în primele 12 luni de recuperare este mai mare cu cât boala a fost mai severă, relatează Bloomberg.

În plus, vinovaţi de agravarea afecţiunilor la nivelul inimii sunt şi factorii de stres la care suntem supuşi de la începutul pandemiei, precum izolare socială, probleme financiare, schimbarea obiceiurilor de consum şi activitatea fizică limitată.

Sursa: alephnews.ro