Vreți să vă deschideți o firmă? Aflați cât vă costă să fiți antreprenor în România!

Mulți visează să devină independenți financiar și să fie proprii lor șefi. Antreprenoriatul nu mai este de mult timp un vis irealizabil. Dacă sunteți determinat și muncitor, puteți deveni un antreprenor de succes. În rândurile de mai jos sunt prezentați pașii de început, ce acte vă trebuie ca să vă deschideți propria afacere și cât vă costă acestea.

Procesul s-a simplificat foarte mult în ultimii ani, mai exact după 2017, atunci când s-a eliminat o mare parte din taxe. Deși nu mai este atât de anevoios, tot trebuie să faceți câteva drumuri. În primul rând, trebuie să vă alegeți domeniul în care vreți să activați și un nume pentru firma dvs. Pare simplu, însă la acest punct trebuie să vă fi decis deja în ce industrie vreți să vă lansați. Dacă nu știți încă, puteți alege un nume universal care să se potrivească mai multor filiale. Odată ce aveți numele, trebuie să îl înregistrați la Registrul Comerțului. La sediul ONRC, veți găsi un formular unde trebuie să scrieți minim trei variante de nume. În funcție de disponibilitate, vi-l vor aproba fie pe primul, pe al doilea sau pe al treilea. Tot procesul durează aproximativ o oră sau îl puteți parcurge și online, dacă aveți un cont și o semnătură electronică. Mai sunt necesare câteva declarații pe care le găsiți tot la sediul ONRC.

Al doilea pas pe care trebuie să îl faceți este să vă alegeți un sediu social. Aveți nevoie de un contract de închiriere/proprietate și de acordul vecinilor, în cazul în care un perete din sediul social se împarte cu un vecin. În funcție de domeniu, în lipsa unei activități comerciale, nu mai aveți nevoie de acordul vecinilor pentru a înființa o firmă într-un apartament. Dacă aveți în schimb activitate comercială, acesta este necesar. Legea este una relativ nouă și îi ajută foarte mult pe cei care  au nevoie doar de o adresă. Pentru legalizarea acestor documente, va trebuie să scoateți din buzunar între 50 și 100 lei.

Următorul pas este unul destul de important: actul constitutiv al societății. Aici trebuie să prezentați obiectul activității alese, administratorul, drepturile și obligațiile asociaților și/sau ale administratorului. Puteți delega un avocat pentru redactarea actului, iar acest lucru vă va costa câteva sute de lei. O puteți face și singur însă, cu atenție și dedicare.

Odată ce ați parcurs toți acești pași, trebuie să depuneți și capitalul social, iar minimumul se ridică la suma de 200 de lei. Acești bani trebuie depuși în contul bancar deschis pe firmă, iar chitanța achitării acestei taxe trebuie atașată la dosar. Actele pentru firmă se eliberează în aproximativ trei zile de la data la care depuneți dosarul.

După cum puteți vedea, procesul a fost cu mult simplificat față de anii trecuți și multe taxe au fost scoase(cum ar fi taxa de rezervare, cea de înregistrare, fondul de lichidare). Dacă totuși vi se pare anevoios și acest proces, puteți oricând să delegați o firmă care să se ocupe de tot. Trebuie doar să le înmânați actele necesare și atât. Bineînțeles, acest serviciu se realizează contra cost și va trebui să plătiți câteva sute de lei în plus.

Vreți să fiți antreprenor și nu știți exact ce domeniu să alegeți? În primul rând, gândiți-vă la ceea ce vă place să faceți. Șansele de a avea succes cu o firmă nouă depind foarte mult dacă vă și face plăcere activitatea respectivă. De exemplu, dacă sunteți interesat să interacționați cu oamenii și aveți comunicarea în sânge, o afacere în vânzări poate fi cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Vă veți implica trup și suflet, iar acest lucru se va concretiza în rezultate bune, pe termen lung. Dacă aveți și experiență în același domeniu, atunci cu siguranță sunteți cu un pas înainte spre reușită. Însă, dacă o luați de la zero și aveți doar voința și ambiția de a reuși, e mai bine să aruncați un ochi către afacerile care s-au bucurat de un real succes anul acesta. Potrivit statisticilor, afacerile cu jocurile de cazinou și alte activități recreative au crescut cu peste 1500% numai în luna iunie Această industrie aduce miliarde de dolari în fiecare an, iar România nu face excepție. Milioane de lei sunt alocate anual la bugetul de stat. În unele cazuri, nici măcar nu este nevoie de o locație fizică, deoarece multe dintre ele se desfășoară doar online, cum ar fi ruleta. Ba mai mult, și celebrele sloturi se găsesc online, cele care au fost foarte populare în România la sfârșitul anilor ’90, începutul anilor 2000..

Și piața de street food s-a dezvoltat foarte mult în țară noastră în ultimii ani. Majoritatea funcționează pe franciză și tot ce vă trebuie este o rulotă și…produse proaspete. Fiind o afacere în industria alimentară, va trebui să faceți rost de anumite aprobări și să respectați reguli stricte de depozitare.

Opțiuni sunt multe, iar în economie, o regulă foarte importantă este că nu există piață suprasaturată. Dacă aveți determinare și resursele necesare pentru afacerea dumneavoastră, puteți reuși.