”Educație la înălțime” din sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa Regia

”Educație la Înălțime”, proiectul creat și implementat de către Asociația Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Aspire Teachers și al Ministerului Educației, a ajuns joi, 28 octombrie, în județul Hunedoara, la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia. DGAMPT Hunedoara, cea care administrează cetățile dacice din munții Orăștiei, spijină acest proiect, susține educația și dezvoltarea, prin educație, a interesului față de acest monument UNESCO.

Drona ”Educație la Înălțime” a zburat de această dată într-un loc de poveste, în munții dacilor, deasupra cetății Sarmizegetusa Regia, capitala regatului dac. Lecția multidisciplinară prezentată de profesoara Cristina Ciocoiu a avut ca personaj central Soarele.

Pornind de la civilizațiile străvechi și de la zeitățile lor care personificau soarele, trecând apoi pe teritoriile actuale ale țării și ajungând la daci, la templele de la Sarmizegetusa Regia și la cunoștințele dacilor despre astronomie, lecția a cuprins și un segment important despre rolul Soarelui pentru viața pe pământ, despre energia solară și utilizările ei.

Invitatul special al ediției a fost Alin Henț, istoric în cadrul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, membru al echipei care cercetează cetățile dacice din Munții Orăștiei, județul Hunedoara, care a oferit o prețioasă lecție de istorie celor interesați de cea mai importantă așezare din Dacia preromană.

Și tot invitat surpriză a fost o elevă inventator, Ioana Dîscă, membră a Clubului de științe FiziTech și elevă a Liceului de informatică Traian Lalescu din Hunedoara. Ioana a prezentat în cadrul lecției două sisteme create de echipa sa. Unul dintre acestea reprezintă o metodă simplificată pentru panourile solare, iar cel de-al doilea este un panou termoelectric care convertește căldura și o transformă în curent electric.

Proiectul Educație la înălțime include lecții live cu drona pentru școlile din România. Practic, elevii intră în direct cu un loc extraordinar, de unde urmăresc LIVE imagini transmise cu o dronă, iar un profesor entuziast le răspunde la întrebări, în direct, chiar de la fața locului. Așa a început proiectul-pilot Educație la înălțime, în 2020: în județul Hunedoara, elevi și profesori din trei școli rurale au intrat în direct cu profesori de istorie, de geografie, de biologie, într-o transmisiune în direct de la 1700 de metri.

În nici două luni de la lansare, ”Educație la Înălțime” a ajuns în peste 2000 de școli din toate regiunile țarii. Pentru că lecțiile cu drona au dovedit că tehnologia și creativitatea pot fi îmbinate într-un concept inovator care să atragă și să inspire copiii acestor timpuri. Un concept care să însemne o schimbare durabilă pentru învățământul din România.

Elevii au putut paticipa activ la lecția de la Sarmizegetusa Regia, lansând întrebări și chiar au participat la un concurs pregătit de organizatori.

Foto: Enjoy Hunedoara