CJH construiește un pod peste Jiul de Est, la Petrila, cu ajutor de la ”Anghel Saligny”

O mai veche dorință a autorităților publice locale din orașul Petrila, privind construcția unui pod peste Jiul de Est care să facă legătura din drumul național către șoseaua de centură a orașului, are de pe acum șanse mari să fie îndeplinită.

În acest scop, Primăria orașului Petrila și Consiliul județean s-au asociat în vederea depunerii în comun a cererii de finanțare pentru acest obiectiv de infrastructură, pentru care autoritățile își propun să obțină banii necesari prin intermediul Programului Național ”Anghel Saligny”. Asocierea a fost validată recent, în cadrul Consiliului județean Hunedoara, care și-a asumat rolul de a implementa acest important proiect de investiții. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram crede că proiectul va avea un parcurs favorabil, fie și pentru simplul fapt că noul program de dezvoltare locală pe care Guvernul și-a propus să-l implementeze în următorii ani poartă numele inginerului român care a realizat podul monumental de la Cernavodă, peste Dunăre.

Costel Avram este de părere că prin realizarea acestei investiții se realizează o conexiune rutieră și către zona industrială, turistică și administrativă pe care Consiliul județean Hunedoara și-a propus să o dezvolte în perimetrul fostei Exploatări Miniere de la Petrila, după ce vor fi preluate activele acesteia de la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului. ”Consiliul Județean Hunedoara a votat în unanimitate asocierea cu Primăria Petrila și cererea de finanțare pentru realizarea podului care va contribui la fluidizarea circulației , din direcția DN66, asigurând legătura cu DN7A, pe drumul de centură a orașului, prin incinta fostei mine Petrila și Dj709H. Pe acest traseu se va asigura un acces mai facil viitorilor investitori în perspectiva preluării de către Consiliul Județean Hunedoara a activelor fostei exploatări miniere. Construim poduri și construim drumuri, așa cum este firesc să facă orice administrație care muncește în slujba interesului public în vederea dezvoltării comunităților în care trăim. Dezvoltăm Județul Hunedoara prin fapte!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Proiectul este, în opinia autorităților județene, unul complementar la proiectul prin care s-a executat sensul giratoriu în zona Dărănești – municipiul Petroșani (finanțat de asemenea de Consiliul Județean Hunedoara) și contribuie la fluidizarea circulației, din direcția DN 66, asigurând legătura cu DN 7A, pe drumul de centură a orașului, prin incinta fostei mine Petrila și DJ 709H. Pe acest traseu se va face accesul spre mai multe obiective turistice importante cum ar fi: Ansamblu Istoric Mina Petrila, obiectiv clasat ca monument istoric pentru care Consiliul Județean Hunedoara și-a exercitat dreptul de preemțiune, viitorul Muzeu al Satului (proiect contractat de orașul Petrila, prin POR 2014-2020) și drumul național de interes turistic Transalpina. În plus, pe acest traseu, generat de podul de peste Jiu, se va asigura un acces mai facil viitorilor investitori care vor deschide afaceri locale în fosta zonă industrială a localității.

Pentru realizarea acestui obiectiv de investiții, Consiliul județean Hunedoara va solicita finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea totală fiind de 7 milioane de lei. Autoritățile județene dau asigurări că, desigur, vor asigura și cofinanțarea acestui proiect, conform prevederilor legalte din cadrul acestui program.