Cum se scrie un acatist: Ce trebuie să treacă în el credincioșii

Un acatist reprezintă modalitatea prin care un credincios cere ajutorul forțelor divine în anumite momente din viața sa, dar reprezintă totodată și posibilitatea de a realiza o legătură cu lumea sfântă.

Cum se scrie un acatist

Atunci când se întocmește un acatist, credincioșii trebuie să respecte următoarele reguli: în partea dreaptă sus a foii se trece data, la mijlocul acesteia se scrie Acatist și se va specifica numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7, 10, 30 de zile etc). Sub cuvântul „Acatist” se scrie dacă acesta este pentru vii sau morți și, după aceea, se enumeră persoanele (DOAR PRENUMELE) pentru care preotul va trebui să se roage, scrie shtiu.ro.

Ce se scrie pe acatist

– preotul care te-a botezat
– preotul care te-a cununat
– preotul care îți este duhovnic
– naşii de botez
– naşii de cununie
– părinţii şi fraţii
– socrii și cumnații
– tu, soțul și copiii
– finii de cununie
– finii de botez
– bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.
– prieteni

Finalul acatistului pentru vii se termină cu următoarea formulă: „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”, frază care va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are. Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: „Cu tot neamul lor cel adormit”. Indiferent dacă acatistul este pentru vii sau morți, la final se scrie „Amin”.

Rugăciune către Maica Domnului

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, Împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul, dacă tu, Stăpână, nu-L vei milostivi asupra noastră. Ție toate sunt cu putință de la Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstorilor noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; soților, dragoste și înțelegere; fiilor, ascultare; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Sursa – ziarulunirea.ro