Noi reguli pentru certificatul verde: Perioada de valabilitate a fost stabilită la nouă luni, după vaccinarea cu schemă completă

Noi reguli pentru certificatul UE pentru COVID-19 au fost adoptate, astfel acesta va fi valabil timp de nouă luni, în urma vaccinării cu schemă completă.

După o doză booster, valabilitatea certificatului verde europen va fi prelungită.

Anunţul vine în momentul în care mai multe state UE introduc cerinţe suplimentare pentru călători, în încercarea de a reduce răspândirea variantei Omicron.

Noile reguli vor fi obligatorii pentru cele 27 de state UE de la data de 1 februarie. Regula poate fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor UE sau de o majoritate simplă a membrilor Parlamentului European, dar oficialii europeni au spus că există suficient sprijin pentru măsuri, relatează Reuters, citați de presa națională.

Odată ce regula va intra în vigoare, statele UE vor fi obligate să permită călătorilor complet vaccinaţi, deținători ai unui certificat valid, accesul pe teritoriul lor. Cu toate acestea, ca o excepţie justificată, ar putea impune cerinţe suplimentare, cum ar fi teste negative sau carantina, atâta timp cât sunt proporţionale.

În prezent, şapte state UE (Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Cipru şi Austria) solicită călătorilor complet vaccinaţi din alte ţări UE să prezinte şi un test COVID-19 negativ la sosirea în țară.

Ţările din UE vor putea decide la nivel naţional valabilitatea certificatelor COVID ce sunt folosite pentru restricţiile locale.

Sursa – ziarulunirea.ro