Pensii private pilonul II: Zeci de mii de pensionari români nu și-au retras banii. Ce transmite ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut publică o analiză din care reiese că un număr impresionant de oameni au uitat să își retragă banii de pensie privată.

 

ASF intenţionează să modifice legea pensiilor private facultative astfel încât administratorii fondurilor să fie obligaţi să-şi informeze cotizanţii asupra posibilităţii retragerii fondurilor când împlinesc vârsta de 60 de ani.

Măsura se impune a fi luată având în vedere că 65% dintre persoanele de peste 60 de ani care deţin un cont de pensie privată facultativă (pilon III) au renunţat să mai cotizeze, dar nici nu au solicitat să le fie plătit activul, relevă o analiză a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), scrie economica.net.

Este vorba de aproape 20.000 de oameni care cel mai probabil au uitat că au aceste conturi oferite în general de angajatori, ca beneficiu suplimentar, nu la cererea directă a cotizanţilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vrea să impună administratorilor de pensii private facultative (pilon III) să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienţilor şi prevederea legală care arată că „participantul care a împlinit vârsta de 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, arată un proiect de modificare a normei 19/2021.

Sursa: stiripesurse.ro