”Ultima strigare” pentru proprietarii de locuințe din Lupeni care doresc anveloparea blocurilor cu fonduri europene

Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe devine tot mai mult o necesitate, mai ales în contextul exploziei facturilor la energie, iar proprietarii spațiilor de locuit de acest fel trebuie să știe că în acest scop România va avea importante fonduri pe diverse programe de finanțare derulate cu sprijinul Uniunii Europene.

În această perspectivă, autoritățile locale din municipiul Lupeni au în vedere ca, încă din acest an, să depună o serie de proiecte pentru reabilitarea blocurilor de locuințe pe toate axele de finanțare europeană care vor fi deschise pentru acest tip de investiții. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță atrage însă atenția că una dintre condițiile esențiale de eligibilitate a proiectelor pentru eficientizarea energetică a blocurilor este co-participarea în derularea acestora a Asociațiilor de proprietari. ”Practic, acolo unde proprietarii de apartamente nu au constituite Asociații de proprietari, funcționale din punct de vedere legal, nu există nici o șansă de eligibilitate pentru finanțarea de investiții în modernizarea spațiilor de locuit și în anveloparea blocurilor cu fonduri de la Uniunea Europeană. Noi am făcut încă de anul trecut un apel la cetățeni să se asocieze și să înființeze astfel de asociații de proprietari și chiar am oferit sprijin juridic și logistic gratuit în acest sens. Cei care încă nu au făcut acest lucru, mai au în această lună, încă o șansă pentru a putea avea garanția că solicitarea de finanțare pentru modernizarea blocurilor de locuințe pe care le au în proprietate va fi una eligibilă pentru finanțarea nerambursabilă cu fonduri europene”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Acesta a declarat că, în scurt timp, autoritățile locale de la Lupeni încep pregătirea proiectelor pentru anveloparea blocurilor din municipiul Lupeni. În acest scop, Asociațiile de proprietari care doresc să beneficieze de finanțare din partea Primăriei municipiului Lupeni pentru realizarea Proiectului Tehnic, trebuie să depună până pe data de 1 februarie 2021 solicitarea intenției. Solicitările se vor depune la Registratura Primăriei Municipiului Lupeni, sau la adresa de e-mail: primaria@e-lupeni.ro până la data limită anunțată.

”Ne dorim să realizăm cât mai multe proiecte de acest fel și să putem accesa cât mai multe fonduri pentru anveloparea blocurilor din municipiul Lupeni, dar cetățenii trebuie să înțeleagă că nu putem face acest lucru decât împreună. În invit pe cei care deja au asociații de proprietari să depună aceste adrese prin care ne solicită realizarea proiectului tehnic. Cetățenilor care au demarat procedura de înființare a Asociațiilor de Proprietari, le solicităm să urgenteze finalizarea acesteia, pentru a putea accesa fonduri și pentru blocurile lor. În fine, fac precizarea că acolo unde cetățenii care nu sunt organizați în Asociații de Proprietari până în acest moment, se pot depune solicitări pentru realizarea proiectului tehnic, dar aceștia trebuie să știe că nu vor putea beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor, decât dacă și numai după ce vor înființa Asociații de Proprietari, conform legii”, a mai spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.