Pensii militare 2022: Guvernul Ciucă vrea rezolvarea inechităților din sistem: „Sunt persoane care au pensii de 1.000 sau 1.500 lei”

Guvernul Ciucă plănuiește rezolvarea inechităților din sistemul de pensii. Una dintre principalele inechități din sistemul de pensii îi vizează pe militari. În sistemul militar, de pildă, sunt foste cadre care „au și pensii de 1.600 de lei”, au dezvăluit sursele Bugetul.ro. Respectivii militari s-au pensionat anterior intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

„Avem oameni care au ieșit la pensie cu același grad și de pe aceeași funcție, la câteva luni unul după celălalt, iar pensiile sunt total diferite. Nu este normal!”, spun sursele Bugetul.ro.

Rezolvarea inechităților din sistem este, de altfel, unul dintre obiectivele premierului Nicolae Ciucă. Este și prin PNRR asumat acest fapt, ca o nouă Lege a pensiilor să rezolve problemele de inechitate, au transmis sursele Bugetul.ro.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: „Am descoperit că sunt persoane care au pensii de 1.000 sau 1.500 lei”
La începutul lunii ianuarie, șeful Apărării, Vasile Dîncu, a subliniat că „nu numai că nu avem pensii foarte mari în sistem, dar ne confruntăm cu o serie de nedreptăți care trebuie corectate la nivelul pensiilor militare”.

Vasile Dîncu a enumerat următoarele nedreptăți privitoare la pensiile militare:

„acestea nu au mai fost indexate din 2016;
la o analiză în detaliu asupra pensiilor din sistem am descoperit că sunt persoane care au pensii de 1.000 sau 1.500 lei, spre exemplu la persoane care au fost scoase obligatoriu din sistem odată cu măsurile de reformă ale armatei după intrarea în NATO;
nu este normal ca pe același grad, pe aceeași funcție, o persoană care a ieșit la pensie acum 10 ani să aibă o pensie de trei ori mai mică decât o persoană care iese la pensie acum”.

Banca Mondială va furniza consultanță pe Legea pensiilor

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România și-a asumat o reformă a pensiilor, precum și a salariilor. Ca atare, vom avea noi legi ale pensiilor și salariilor.

Banca Mondială va oferi României consultanță pentru reformele pe pensii și salarii promise de Guvernul Nicolae Ciucă.

Prin noua Lege a pensiilor se urmărește eliminarea tuturor inechităților din sistemul public de pensii.

Sursa: bugetul.ro