Regizorul Silviu Purcărete a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Joi, 27 ianuarie 2022, la Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a avut loc ceremonia de decernare a titlului de ”Doctor Honoris Causa”, reputatului regizor Silviu Purcărete.

Creatorul fenomenului „Faust”, foarte emoționat, a reafirmat, cu acest prilej, că pentru el, Sibiul a devenit o nouă casa, o familie. ”Sunt foarte emoționat și bucuros pentru că am intrat în această admirabilă familie, sunt oameni pe care i-am admirat, îi admir și pe care îi voi admira în continuare. Pentru mine Sibiul este o nouă casă, o familie, în care tot timpul m-am simțit primit și în care am fost fericit. Vă mulțumesc foarte mult pentru această ceremonie, pentru tot timpul pe care mi l-ați acordat. Este un titlu care mă onorează” – a declarat Silviu Purcărete.

Regizorul a adus Sibiului o mare dezvoltare culturală, socială  și economică, deoarece a atras mulți turiști pasionați de teatrul românesc, așa cum a relevat, în discursul său, prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. „Împreună cu domnul Silviu Purcărete am reușit să străbatem toate continentele lumii cu spectacole și am reușit să mobilăm Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu zece spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Din 1993, domnia sa a fost prezent cu spectacole la Sibiu, a creat magnificul Faust, care este o emblemă nu numai a Sibiului, ci a țării. S-a înconjurat de o echipă importantă de mari artiști, artiști care l-au însoțit pe parcursul creației domniei sale. Este o mare bucurie că am putut să adunăm atât de multe personalități astăzi aici, să facem o reverență în fața a ceea ce înseamnă marea creație întruchipată de domnul Silviu Purcărete”a declarant prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac.

Evenimentul s-a desfășurat în sistem hibrid, împreună cu reprezentanții ULBS, în Aula „Avram Iancu” a Facultății de Litere și Arte, iar invitații sau conectat prin sistem video și audio.

La eveniment au luat parte  personalități și nume importante ale culturii din România, dar și din afara țării, printre care scriitorul și criticul de teatru George Banu, ambasadorul Emil Hurezeanu ,ministrul culturii, Lucian Romașcanu, Hideki Noda, directorul Tokyo Metropolitan Theatre, Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru.