Tichete de masă 2022: În acest an, toate tipurile de tichete acordate salariaților vor fi date doar pe card

Veste importantă pentru toți românii care beneficiază de tichete de masă. Schimbarea majoră vine de la 1 februarie și toți angajații care iau bonuri de masă sunt vizați de această modificare. Ce se întâmplă cu persoanele care încă mai au tichete de masă în formatul vechi și ce trebuie să facă românii începând de astăzi, având în vedere noua prevedere.

Ce se întâmplă cu bonurile de masă și alte tichete

Mulți angajatori oferă, pe lângă salariu, și alte beneficii angajaților, iar unul dintre cele mai comune se referă la tichetele de masă, acele „bonuri” cu care românii își fac cumpărăturile.

De la 1 februarie, toate tipurile de tichete acordate salariaților vor fi date doar pe card. De altfel, cei care încă au tichete de masă în format fizic și cele tipărite emise până acum rămân valabile.

Începând cu luna februarie nu se vor mai emite fizic bonurile de masă, ci vor intra pe card. Tichetele pot fi de mai multe tipuri: tichete de masă, de creșă, culturale, vouchere cadou sau de vacanță.

Ei bine, toate aceste tipuri se vor emite doar în format electronic începând cu 1 februarie 2022. Tichetele nu mai pot fi emise în format tipărit, însă cele care au fost emise până pe 31 ianuarie 2022 au valabilitate conform termenului scris pe ele.

O ordonanță oficializată în decembrie 2021 a dispus aceste măsuri

OUG 130/2021, publicată în data de 18 decembrie 2021 în Monitorul Oficial, prevede eliminarea biletelor de valoare emise în format tipărit și acordarea lor doar pe suport electronic, adică carduri speciale.

Astfel, începând cu 1 februarie 2022 se emit tichete și vouchere doar pe card, în format electronic.

Încă o modificare se referă la tichetele cadou, care pot fi oferite de angajatori doar salariaților proprii, nu și salariaților partenerilor de afaceri, așa cum se putea până de curând.

Firmele care nu respectă acest detaliu vor lua amendă

Anterior, tichetele cadou puteau fi acordate și “altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promvoarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”.

Firmele care nu respectă noua ordonanță de urgență vor fi sancționate cu 14 puncte de amendă, în contextul în care un punct amendă este un salariu minim brut. În 2022, un punct amendă este de 35.700 de lei, adică 2.550 lei salariu brut x 14.

OUG 130 a eliminat din lege prevederea referitoare la faptul că aceste tichete cadou putea fi acordate și altor categorii de beneficiari.

Sursa: playtech.ro