Cinematograful ”Cultural” din Lupeni tot mai aproape de re-inaugurare

Momentul în care cetățenii municipiului Lupeni (și nu numai !) vor putea să vizioneze cele mai noi producții cinematografice la Cinematograful ”Cultural” din centrul acestei localități este tot mai aproape de realitate.

Edificiu cultural de referință al municipiului Lupeni, Cinematograful ”Cultural” se află în plin proces de reabilitare și modernizare, investiția fiind considerată de administrația publică locală din Lupeni drept una dintre cele mai relevante lucrări de utilitate publică. Începute în luna aprilie a anului 2020, lucrările de modernizare care se desfășoară la Cinematograful ”Cultural” din municipiului Lupeni, evoluează în graficul stabilit, după cum dă asigurări chiar primarul localității, Lucian Resmeriță. Acesta a urmărit îndeaproape modul în care se derulează acest proiect, cu atât mai mult cât el reprezintă pentru edil și un proiect de suflet. ”Știu cât de mult și-au dorit cetățenii municipiului Lupeni să readucem în stadiul de funcționare cinematograful. Mă număr și eu în rândul celor care cred că Lupeniul are nevoie de un astfel de obiectiv cultural iar pentru mine acest proiect este și unul de suflet, având în vedere că mama mea a lucrat ani buni la cinematograful din Lupeni, iar eu pot spune că mi-am petrecut copilăria pe holurile și în sala cinematografului”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Acesta consideră că, dacă nu apar elemente de neprevăzut în derularea lucrărilor, atunci în două, cel mult trei luni, Cinematograful ”Cultural” își va redeschide porțile pentru iubitorii celei de-a șaptea arte. Iar acest lucru nu se va întâmpla oricum, ci într-un spațiu complet modernizat, adus la nivelul secolului XXI atât în ceea ce privește confortul spectatorilor, cât și tehnologia de proiecție a filmelor. Primarul Lucian Resmeriță arată însă că, până să se ajungă în acest stadiu, au fost necesare eforturi deloc ușoare din partea muncitorilor de la firma care a câștigat licitația organizată de Compania Națională pentru Investiții pentru execuția acestui proiect. ”Cea mai mare problemă a fost stoparea degradării clădirii și punerea acesteia în siguranță. Din fericire, ceea ce a fost mai greu de făcut aici, deja s-a făcut, iar acum lucrările sunt într-o cu totul și cu totul altă etapă, care presupune, la rândul ei, atenție și migală din partea constructorului. Clădirea are deja un alt aspect, atât la exterior cât și la interior, au fost finalizate toate lucrările de zidărie, vopsitorie și racordare la utilități. În prezent, muncitorii care lucrează aici au început să monteze pardoseala, granitul, urmează apoi montarea scaunelor și a celorlalte efecte specifice”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

La cea mai recentă astfel de inspecție primarul municipiului Lupeni s-a arătat mulțumit de modul în care decurg lucrările la această importantă investiție publică din municipiul Lupeni, care în opinia sa, va avea un rol esențial în revitalizarea sectorului cultural și turistic al localității. ”Aflate încă în plin șantier, lucrările privind reabilitarea și modernizarea Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni decurg în ritm constant pozitiv și ne apropiem cu pași tot mai repezi de momentul în care acestea vor fi finalizate. Odată cu finalizarea acestora noua ”față” a Cinematografului va fi una cu totul nouă, în contrast cu vremurile pe care le trăim și cu rolul pe care acest obiectiv în va avea în comunitatea noastră. Sunt mulțumit de modul în care se lucrează pe acest șantier și aștept și eu cu nerăbdare momentul în care vom putea viziona din nou, împreună cu cetățenii, un film în acest cinematograf de care mă leagă și foarte multe amintiri personale deosebite”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Mai mult, acesta este de părere că reabilitarea și modernizarea acestui edificiu va aduce un mare plus pentru cetățenii din municipiul Lupeni, atât în plan cultural, dar și arhitectural, deoarece prin aspectul modern pe care îl va avea această clădire după reabilitare, ea va aduce și un plus de imagine zonei centrale din municipiul Lupeni. Primarul Lucian Resmeriță crede că odată cu repunerea în circuitul cultural a Cinematografului din Lupeni acesta va avea un rol determinant, alături de Palatul Cultural Lupeni, în continuarea și impulsionarea proiectului ”Lupeni – capitală culturală a județului”, pe care administrația locală din municipiul Lupeni dorește să-l continue și în anii următori.

Investițiile în reabilitarea, modernizarea și re-funcționalizarea Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni au fost începute în baza unui proiect depus de Primăria municipiului Lupeni la Compania Națională pentru Investiții. CNI asigură, de altfel, și cea mai mare parte a fondurilor necesare pentru executarea acestei lucrări, dar și Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni are partea sa de contribuție, acesteia revenindu-i finanțarea cheltuielilor de racordare la utilități a Cinematografului și, mai apoi, cele de întreținere și exploatare a acestuia. Pentru implementarea acestui proiect de investiții sunt alocate fonduri în sumă de aproximativ 7 milioane de lei.