Perspective noi de dezvoltare turistică și culturală pentru Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei romane

Vechea capitală a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, o altă deosebit de apreciată ”piesă de colecție” din patrimoniul istoric, cultural și turistic al județului Hunedoara are acum șansa de a deschide noi perspective de dezvoltare în domeniul turistic și cultural. Asta după ce Consiliul județean Hunedoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (în administrarea căruia se află situl istoric din Țara Hațegului) au reușit să atragă o finanțare considerabilă din fonduri europene pentru realizarea unui proiect de conservare și restaurare a Amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

În aceste zile, Consiliul Județean Hunedoara a demarat licitația pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram informează că anunțul a fost lansat pe 18 februarie 2022 pe platforma on-line destinată achizițiilor publice, iar termenul final pentru depunerea ofertelor este mijlocul lunii martie 2022, după care vor urma evaluările ofertelor depuse, declararea câștigătorului și semnarea contractului de execuție.

Proiectul beneficiază de o finanțare europeană nerambursabilă de aproximativ 5 milioane de euro.

”La aproape 2000 de ani după ce a fost construit, Amfiteatrul din cadrul complexului Ulpia Traiana Sarmizegetusa este aproape de o nouă și strălucită etapă a existenței sale, prin conservare și restaurare. Astfel, un oraș emblematic al Daciei Romane, o capitală de rang imperial își va redobândi prestigiul, iar vizitatorii vor fi convinși, o dată în plus, de unicitatea județului nostru, singurul din România care are pe teritoriul său două capitale, una regală și una imperială, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Posibilitățile culturale pe care le va deschide, la finalizarea sa, această lucrare, sunt de neimaginat, ca să nu vorbim și de colaborarea cu alte țări ce dețin monumente asemănătoare. În plus, prin amploarea investițiilor în obiective culturale și de patrimoniu, Consiliul Județean Hunedoara este un exemplu de bune practice la nivelul întregii țări”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.