Cum poți verifica online vechimea în muncă și contribuția pentru pensie

Casa Naţională de Pensii Publice are acum pus la punct un sistem informatic destul de bun, iar informațiile importante pe care le vizează orice român pot fi obţinute fără a fi nevoie de un drum la sediul din localitatea de domiciliu.

Astfel, pe lângă cererile de pensionare, contribuabilii activi (cei care încă sunt angajaţi cu contract de muncă) pot obţine informaţii esențiale precum datele din carnetele de muncă, stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001, informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private, informaţii referitoare la pensia comunitară, informaţii referitoare la debitele din executare silită, dar și informaţii referitoare la fişa financiară.

Important de menționat că începând cu 1 septembrie 2021, cuantumul pensiei pe care o vor primi pensionarii va ţine cont doar de contributivitate, adică se va ţine cont doar de plăţile efective către casele de pensii, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Acum, românii pot afla afla rapid vechimea acumulată (date lunare sau anuale).

Pentru a putea accesa toate aceste date, românii trebuie să și facă un cont online pe site-ul CNPP. Primul pas este completarea formular online care apoi trebuie tipărit şi prezentat, împreună cu actul de identitate (original şi copie), la orice casă locală de pensii.

Următoarea etapă este starea unei parole pentru contul personal, după ce se primește un email în acest sens de la administratori.

Sursa – ziarulunirea.ro