Avertisment al pompierilor hunedoreni: ”Puneți stop incendiilor de vegetație !”

Incendiile de vegetație urcată provocate de arderea necontrolată a miriștilor au devenit o problemă majoră, după ce numărul acțiunilor de acest fel par să fie de necontrolat. Numai în ultimele șapte zile, echipajele operative ale subunităților ISU Hunedoara împreună cu Seviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și reprezentanți ai Ocoalelor Silvice au fost solicitați să intervină la peste 186 de incendii provocate de arderile necontrolate de vegetație uscată.

În acest context, cu toate că au fost dispuse mobilizări suplimentare ale resurselor umane și materiale, pentru limitarea manifestării arderilor, suprafața totală afectată a depășit, la nivelul județului Hunedoara, 1.900 de hectare de teren. Întrucât aceste incendii se propagă foarte repede, pe lângă vegetația uscată, au ars pășuni împădurite, litieră și chiar livezi, în unele cazuri, flăcările cuprinzând locuințe sau anexe.

Reprezentanții ISU Hunedoara atrag atenție că aceste situații critice și îngrijorătoare cu care pompierii se confruntă de mai multe săptămâni, la nivelul întregii țări, sunt consecințe ale comportamentului cetățenilor care, în pofida semnalelor de alarmă trase de autorități, ignoră orice recomandare în ceea ce privește modul de igienizare a terenurilor. Aceștia invită din nou populația, îndeosebi din zonele rurale, să arată mai multă responsabilitate și să renunțe la arderile de vegetație uscată, atât la incendierea câmpurilor agricole, cât mai ales la miriștile aflate în vecinătatea unor păduri sau a gospodăriilor.