Păpădia, floarea recunoscută prin sferele de puf pe care le suflăm când vine primăvara: Care sunt calitățile sale terapeutice

Papadia, banutul auriu care face concurenta florilor cultivate este una din florile spontane ale primaverii. Considerata de unii o buruiana, papadia este una din florile care pot decora primavara devreme gradinile cu un farmec natural exceptional.

Se găsește în câmpii, pășuni și grădini și florile pe care le are sunt galbeneîn afară de faptul că această floare poate fi recunoscută prin sferele de puf pe care le suflăm în mod normal când vine primăvara. Deși, uneori, se crede că aceasta este o buruiană, în realitate această plantă are multiple proprietăți de vindecare.

Planta este insa clasificata, oficial undeva la limita intre plantele benefice si daunatoare si face parte din clasa dicotiledonatelor, iar in timp ce unii gradinari cauta sa ii vina de hac, medicina naturista o exploateaza si o lauda. Papadia face o combinatie excelenta cu zonele de gazon, este nelipsita in zonele cu iarba spontana si trebuie admirata pentru rezistenta, ambitia si strategia ei de a prolifera. Oricum primavara papadia este admirata si infumuseteaza gradinile mai ales cele rustice si zonele lasate in grija naturii. Oficial papadia este o buruiana, dar primavara cucereste ochii si sufletul, iar aspectul sau placut si culoarea aprinsa o salveaza.

Papadia face parte din flora spontana, este una din primele surse de hrana ale albinelor, primavara si iubita pentru beneficiile ei ca planta medicinala. Creste spontan in orice zona, din zona litorala, pana pe crestele muntilor, dar prefera zonele insorite sau partial umbrite, fiind abundenta in zona de campie, de deal si submontana.
O mica istorie a papadiei

Papadia a fost mentionata ca și medicament in lucrarile medicilor arabe din secolele X și XI, care vorbeau despre ea ca despre un soi de andive, cu denumirea de Taraxcacon. In Tara Galilor este mentionata in scrieri medicale ce dateaza din secolul XIII. In antichidate, radacinile si frunzele de papadie erau folosite pentru a trata afectiunile ficatului.

Nativii americani fierbeau planta si beau continutul pentru a trata bolile de rinichi, hematoamele, boli de piele, arsurile si deranjamentele stomacului. Chinezii foloseaua papadia pentru tratarea problemelor stomacale, apendicita, precum si pentru probleme ale sanilor, cum ar fi inflamatiile sau lipsa laptelui. In Europa era folosita pentru tratarea febrei, problemelor oculare, diabet si diaree.

Papadia (Taraxacum officinale) este o planta perena, dar si un ingredient gustos al salatelor, sanndwich-urilor si ceaiurilor. Radacinile de papadie sunt folosite la producerea unor substituienti ai cafelei, iar florile la producerea unor vinuri.
Papadia se regaseste in regiunile temperate ale Europei, Asiei si Americii de Nord.
Planta este cultivata la scara larga in India, fiind folosita pentru afectiunile ficatului.

Papadia este remarcabila prin rezistenta sa si se poate adapta la toate tipurile de sol. Se extinde agresiv cu ajutorul rizomilor verticali si se fixeaza cu o radacina pivotanta ce poate depasi 15 centimetri in adancimea solului. Tulpina este cilindrica si goala interior, iar frunzele au forma de lance. Florile galbene si mari pot fi grupate in grupuri de zeci de flori, spre bucuria ochiului primavara. Floarea se deschide dimineata si se inchide seara.

O solutie pentru limitarea extinderii este smulgerea florilor (excelente pentru a fi uscate si folosite ca ceai medicinal), pentru a elimina semintele usoare (frumoase de altfel), sunt foarte usor purtate de vant pot hiberna pentru mai multe sezoane.

In mod particular iubeste gazonul fiind una din buruienile cele mai agresive ale gazonului nobil. O singura floare poate contamina tot gazonul. Solutia sigura pentru eliminarea ei este tratarea zonelor atacate cu erbicid selectiv, mai ales pe paturile de gazon.
Calitatile sale terapeutice o recomanda pentru multitudinea de beneficii. Toate partile plantei pot fi exploatate, in primavara este consumata sub forma de salata, ceai sau infuzie, iar florile pot fi murate pentru perioada de iarna. In zonele de faneata este binevenita, planta fiind un remediu pentru oameni cat si pentru animale, tratand afectiuni interne sau externe.

Frunzele ei actioneaza ca diuretic, marind cantitatea de urina produsa de corp. Acestea sunt folosite si pentru stimularea apetitului si ajutarea digestiei.
Unele studii preliminare efectuate pe animale sugereaza ca papadia poate normaliza nivelul de zahar din sange si scade colesterolul si trigliceridele, in timp ce ridica nivelul de HDL (colesterolul ”bun”) in cobaii cu diabet.

Sursa:.pestre.ro, jardineriaon.com