Acțiuni pe multiple paliere pentru înfrumusețarea municipiului Lupeni

În municipiul Lupeni se lucrează intens și vizibil pentru ca localitatea să fie pregătită corespunzător pentru sărbătorile pascale, dar și pentru ca în perioada sezonului de vară, aceasta să aibă un aspect plăcut, curat, înflorit, așa cum își doresc și cum deja s-au obișnuit, în ultimii ani, cetățenii.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că, în acest sens, autoritățile publice locale iau foarte în serios rolul pe care-l au în gospodărirea și înfrumusețarea municipiului și acționează constant, pe mai multe paliere, în această direcție. ”Am început evident cu lucrările obișnuite de primăvară, de la curățenie și toaletarea pomilor, la reamenajarea spațiilor verzi și a zonelor florale din parcuri și de pe străzile orașului. Am acționat mai întâi în zona centrală, dar vom extinde aceste lucrări în toate cartierele și zonele municipiului Lupeni. În plus, pentru că oamenii ne-au cerut și ne cer, an de an, să îmbogățim imaginea orașului nostru cu noi covoare florale, am achiziționat și în acest an, un prim lot de câteva mii de flori, de la trandafiri, panseluțe, petunii, mușcate ș.a.m.d. până la câteva sute de noi arbuști ornamentali – tuia, magnolii ș.a. – pe care le vom planta în parcurile din oraș, în squarurile de pe marginea drumurilor, practic peste tot acolo unde avem amenajate astfel de locuri menite să înfrumusețeze orașul nostru”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Dincolo însă de aceste lucrări edilitare, în atenția Primăriei municipiului Lupeni stă și dezvoltarea unor proiecte mari, care să adusă un plus în ceea ce privește înfrumusețarea orașului, prin regenerarea unor spații urbane publice care, în opinia edililor, pot deveni noi puncte de recreere pentru cetățeni, dar și puncte de atracție pentru această localitate care deja are un nume cunoscut și tot mai apreciat pe harta turistică a țării. ”Ținem foarte mult la tot ceea ce înseamnă înfrumusețarea și valorificarea spațiilor verzi și acest lucru va avea o atenție mare pe agenda accesării de fonduri europene în acest exercițiu financiar european. Avem în vedere, așa cum am spus acest lucru, utilizarea la maximum a fondurilor europene pe care le putem accesa pentru a realiza investiții în regenerarea unor spații urbane care acum sunt neutilizate, cum sunt, spre exemplu, amenajarea falezei pârâului Brăița sau amenajarea falezei Jiului de Vest. Ceea ce vă pot spune acum este că, în scurt timp, va fi lansat un program de acest fel, care va permite finanțarea unor proiecte ce au în vedere modernizarea unor astfel de spații verzi, iar noi pregătim deja două astfel de proiecte pentru care ne propunem să obținem bani europeni în vederea implementării lor”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Acesta informează că este vorba despre două proiecte mari, unul care vizează reabilitarea spațiilor verzi din mai multe cartiere, iar un altul care vizează regenerarea și valorificarea în scop turistic a spațiului de la intrarea în municipiul Lupeni dinspre Vulcan. În plus, deja se află în etapa de evaluare a licitației pentru desemnarea proiectantului, un proiect care vizează modernizarea zonei de la Agrement (unde există peste 2,5 hectare de teren pe care administrația de la Lupeni vrea să-l valorifice corespunzător, prin reabilitare) și faleza de la parcul CAP, unde pentru modernizarea falezei răului Brăițam, pentru care administrația locală alocase inițial circa 100.000 de euro de la bugetul local, s-a reușit trecerea acestei investiții pe fonduri europene în programul POAT derulat de ADR Vest, ceea ce va aduce acestui proiect un buget de investiții de circa 1 milion de euro, iar lucrările de regenerare vor cuprinde întreaga zonă de la Parcul CAP și tot cartierul Castanilor.

Tot pe POAT, municipalitatea din Lupeni a reușit să acceseze și un alt proiect, în valoare de 5 milioane de euro, în prezent acesta fiind deja în etape de proiectare peisagistică. ”Vom lucra cu un proiectant desemnat în urma licitației organizate în acest sens, astfel încât până la finalul acestui an să avem proiectul tehnic pregătit, astfel încât ADR-ul să-l poată pune mai apoi pe ghidul de finanțare specific și să ne apucăm de implementarea lui. Aici este vorba despre un program de regenerare a cărui temă de proiectare vizează faleza Jiului de Vest, iar noi ne-am propus să lăsăm la latitudinea inspirației și creativității arhitecților și peisagiștilor firmei de proiectare să vină cu idei de regenerare a acestei zone. Sigur că am avut și noi o serie de cerințe, cum ar fi cuprinderea în proiect a unei piste de biciclete, realizarea unui iluminat stradal corespunzător, instalarea de mobilier stradal, de vegetație etc.”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Probabil cel mai ambițios proiect de regenerare urbană pe care administrația locală de la Lupeni și-a propus să-l implementeze în anii următori este crearea acelui așa-numit cartier turistic de la intrarea în localitate, proiect al cărui PUZ s-a aflat la începutul acestei luni în dezbatere publică și care s-a bucurat, după cum relevă primarul Lucian Resmeriță, de un interes major din partea cetățenilor și a mediului de afaceri care au venit cu propuneri și completări la planul inițial pe care autoritățile vor încerca să le cuprindă acum în varianta finală a Planului de Urbanism Zona, document ce va sta la baza investițiilor publice și private care vor fi realizate aici în anii următori.