Mai mulți bani pentru o categorie de angajați: Cine va beneficia de aceștia, de la 1 mai

Potrivit Legii nr. 72/2022 care intră în vigoare începând de la 1 mai, românii care nu își desfășoară activitatea în sediul instituției angajatoare vor avea parte de unele beneficii. Se prevede, totodată, și o amnistie pentru obligaţiile fiscale rezultate din reîncadrarea diurnelor în venituri salariale.

„Legea 72/2022 este, în mare parte, rezultatul efortului profesioniştilor din domeniul fiscal care au analizat cu atenţie diferenţele de tratament fiscal dintre sumele acordate salariaţilor mobili care se deplasează în interesul companiei şi sumele acordate salariaţilor delegaţi.

Această iniţiativă de modificare legislativă a pornit în urma verificărilor fiscale realizate de autorităţi în cadrul companiilor din domeniul transporturilor, în cazul cărora inspectorii au considerat că şoferii sunt salariaţi mobili şi nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţie de delegare sau detaşare neimpozabilă, ci sunt în drept să primească prestaţii suplimentare acordate în baza unei clauze de mobilitate, sume ce până acum intrau în baza de calcul a tutoror taxelor salariale.

Începand cu 1 mai 2022, nici aceste prestaţii suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate nu mai sunt taxabile în limita plafonului stabilit de lege, cu condiţia ca deplasările salariaţilor să fie efectuate în afara localităţii, în ţară sau în străinătate”, a explicat Luminiţa Obaciu, Payroll Partner, Soter & Partners, potrivit Antena 3.

Cine sunt norocoșii

În cazul angajaţilor mobili, este obligatorie introducerea clauzei de mobilitate în contractul individual de muncă. Potrivit legii, acești lucrători se bucură de o serie de beneficii suplimentare acordate de angajator, precum prestaţii suplimentare în bani sau bunuri în natură, considerate venituri de natură salarială, ce intră în baza de calcul a tutoror taxelor salariale.

Este vorba, printre alții, de angajaţii din sectorul transporturilor, construcţiilor sau achiziţiilor. După cum arată cifrele Eurostat, în 2020, circa 10,8 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani lucrau în domeniul transporturilor la nivel european, existând în medie 29 de astfel de lucrători la mia de locuitori

Cele mai mari valori au fost înregistrate în Sud-Estul Europei, regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia din România fiind în topul clasamentului cu 65 de muncitori la mia de locuitori.

Sursa: dcbusiness.ro