Costel Avram: ”Drumul spre Sarmizegetusa Regia este un traseu de excepție spre inima statului dac”

Convins de faptul că, în general, cartea de vizită a unui obiectiv turistic este influențată de calitatea căilor de acces către acestea, administratorul public al Consiliului județean Hunedoara a vrut să se convingă personal de faptul că, în noul sezon de vară de la Sarmizegetusa Regia, turiștii care vor alege să viziteze acest remarcabil obiectiv din harta turistică a județului Hunedoara, parte a Patrimoniului Universal UNESCO, vor avea parte și de un drum corespunzător pentru afluxul de turiști care este așteptat aici în lunile următoare.

Împreună cu reprezentanți ai Direcției Tehnice din cadrul Consiliului județean Hunedoara, dar și cu reprezentanți ai Direcției Silvică Hunedoara și de la firma care se ocupă de construcții/amenajări de drumuri, Costel Avram a inspectat drumul județean 705A Orăștie – Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, pentru a verifica starea acestei importante căi rutiere aflate în administrarea CJH. ”În pragul deschiderii sezonului turistic estival 2022, am plecat din Deva spre Sarmizegetusa Regia, Capitala Regatului Dac. Am dorit să fiu sigur că drumul de la Costești spre Sarmizegetusa Regia este pregătit pentru a prelua traficul intens din sezon”, a declarat Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara precizează că pentru că drumul și cetățile se află pe domenii alăturate administrate de Romsilva, este necesară o permanentă monitorizare comună a drumului și a versanților, pentru a nu exista blocaje cu pământ, pietriș, stânci sau arbori căzuți de pe versanți. ”Ploile intense sau structura terenului fac aceste alunecări de teren oricând posibile, iar degajarea părții carosabile și ulterior consolidarea ei revine celor de la drumuri. Soluția durabilă este însă transferarea suprafețelor de fond forestier adiacente drumului sau cele pe care se află cetățile către Consiliul Județean Hunedoara, ceea ce ne propunem în perioada următoare. Până atunci însă, am, cerut firmei care asigură întreținerea acestui drum județean să intervină pentru degajarea pietrelor, frunzelor și pământului care au căzut în primăvară pe carosabil și să acționeze permanent pentru ca acest drum să fie întotdeauna curat și să fie unul în siguranță pentru turiști. Pot să vă spun acum că Sarmizegetusa Regia este pregătită să primească oaspeți din țară și din lume, în condiții optime. Drumul este refăcut și consolidat, cu asfalt în stare foarte bună, marcat pe întreaga lungime și, în plus, este el însuși un obiectiv turistic deosebit, deoarece străbate un peisaj extraordinar de frumos”, a mai declarat Costel Avram.

Reamintim că pe data de 1 Mai, turiștii sunt așteptați în Capitala Daciei de la Sarmizegetusa Regia inclusiv cu tururi ghidate gratuite, asigurate de specialiștii DGAMPT Hunedoara. Timp de 45 de minute, un istoric sau un arheolog va însoți fiecare grup și va dezvălui secretele sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Tururile se vor realiza cu începere de la ora 10, pentru grupuri de minim 15 persoane.

Programul de vizitare pe timp de vară al sitului din Munții Orăștiei este de la ora 09.00 până seara, la ora 20.00.