Consiliul județean Hunedoara a preluat oficial fosta Mină Petrila

Pentru inimosul grup de oameni care și-au asumat, după închiderea E.M. Petrila, misiunea de salvatori al patrimoniului istoric, arhitectonic și cultural ai fostei mine de cărbune, astăzi (miercuri, 4 mai 2022) a fost cu adevărat o zi de sărbătoare. Așa cum tot o zi importantă a fost și pentru autoritățile publice locale din orașul Petrila, dar mai ales pentru Consiliul Județean Hunedoara care a reușit să finalizeze cu succes procedurile de preluare a activelor ”Ansamblului istoric al fostei Mine Petrila” de la Societatea Națională de Închideri de Mine, acestea devenind din acest moment proprietate a Consiliului județean Hunedoara.

Documentele oficiale au fost semnate, în mod simbolic, chiar la fața locului de către Daniel Călin Sîrb (directorul SNIMVJ) și Laurențiu Nistor (președintele CJH), în fața notarului public Dorina Marilena Enache. Martori ai acestui eveniment, așteptat încă din anul 2020 odată cu asumarea de către CJH a cumpărării activelor fostei Mine Petrila, au fost și Vasile Jurca – primarul orașului Petrila, Gheorghe Bogdan Urdea – subprefectul județului Hunedoara (petrilean, la rândul său), Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara, consilierii județeni Doinița Maria Bălănesc (și aceasta, tot din orașul Petrila), Maria Ștefănie, Dorin Gligor și Adrian Zvâncă, viceprimarul orașului Petrila – Marius Heljiu, secretarul orașului Petrila – Adriana Dăian, precum și artistul petrilean Ion Barbu și minerul Cătălin Cenușe – reprezentanți ai Asociației ”Planeta Petrila”, jurnaliști din presa locală și regională ș.a.

”Mă bucur că, în sfârșit, reușim astăzi să punem punct unei etape de negociere care a durat, din păcate, destul de mult timp și că am semnat actele prin care tot ceea ce înseamnă patrimoniul fostei Mine Petrila este preluat de Consiliul județean Hunedoara. Vreau să-i felicit, în primul rând, pe cei de la Asociația ”Planeta Petrila” care au fost primii salvatori ai acestui ansamblu istoric, cultural și turistic al celei mai vechi și celei mai adânci mine de cărbune din Valea Jiului, a cărei istorie merita și trebuie păstrată și prezentată corespunzător. Apoi, vreau să le mulțumesc consilierilor județeni care au acceptat să ne implicăm instituțional în preluarea acestui patrimoniu dar și echipei de negociatori a CJH care a reușit să stabilească un preț corect pentru această tranzacție. Locuitorilor orașului Petrila și cetățenilor Văii Jiului și ai județului Hunedoara le spun că nu am cumpărat aceste active doar ca să cheltuim niște bani de la bugetul public al județului, ci cu scopul de a acționa în așa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să transformăm aceste clădiri în obiective de interes cultural, turistic și economic pentru județul nostru”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Acesta spune că deja sunt în studiu idei ale unor proiecte concrete în acest scop, pentru care Consiliul județean Hunedoara va acționa în vederea obținerii de finanțare din fonduri europene, pe 4 axe de finanțare deja identificate și discutate, în prealabil, cu organismele de finanțare a proiectelor europene din Regiunea Vest. ”Ne dorim ca acest obiectiv să contribuie la revitalizarea zonei Văii Jiului, pentru că există un potențialul uriaș. Monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, așa cum se întâmplă în alte zone foste miniere din Europa, în timp ce terenul disponibil poate fi pus la dispoziția investitorilor. În egală măsură, se poate opta pentru componenta de afaceri. Până în prezent, am analizat împreună cu colegii din CJ Hunedoara, în urma vizitelor în teren a întâlnirilor de lucru cu reprezentanți ai ministerelor de resort, dar și instituțiile publice subordonate acestora, perspectiva accesării de fonduri nerambursabile prin trei tipuri de programe: Programul Operațional Tranziție Justă, Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Operațional Regional 2021-2027″, a declarat Laurențiu Nistor.

Pentru ca aceste lucruri să poată fi însă demarate, era esențial ca administrația județeană să fie proprietar al clădirilor și terenurilor aferente ”Ansamblului istoric al fostei Mine Petrila”. prin documentele semnate la 4 mai 2022, CJH a devenit proprietar al întregului sit care se întinde pe o suprafață de 163.855 mp și pe care sunt amplasate monumente istorice clasificate conform standardelor Ministerului Culturii, precum: clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum (monument de grupă valorică A), atelierele mecanice, puțul nou cu schip, puțul centru cu turnul și hala (monumente de grupa valorică B) și o serie de alte clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice. Prețul stabilit pentru cumpărarea acestui obiectiv a fost stabilit în urma negocierilor și este de 1.500.000 lei, față de 2.400.000 cât a fost evaluat la momentul de debut al procedurilor de preluare.

În perioada imediat următoare, CJH va proceda la inventarierea tuturor obiectivelor pe care le-a preluat în proprietate și evaluarea stadiului fizic al acestora, urmând să găsească rapid soluții pentru conservarea și paza acestora.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, unul dintre semnatarii documentelor prin care, la inițiativa artistului Ion Barbu, ansamblul de clădiri ale fostei Mine Petrila a fost clasificat drept monument de patrimoniu industrial, fiind astfel salvate de la demolare, consideră că la data de 4 mai 2022 a fost semnat de fapt actul de naștere al Exploatării Culturale Petrila. ”Vreau să mulțumesc Consiliului județean Hunedoara pentru că s-a ținut de cuvânt și s-a implicat la modul serios în acest proiect al nostru care este ”Planeta Petrila”. Și vreau să-i mulțumesc lui Ion Barbu, cel care a crezut în potențialul de valorificare al Minei Petrila, a acționat pe cale de consecință alături de alți oameni de cultură și de oameni cu inițiativă civică dovedindu-ne deja că Exploatarea Minieră Petrila poate avea un rol determinant în viitorul Petrilei și al județului Hunedoara, odată cu noul său statut și sunt convins că Exploatarea Culturală Petrila va fi un proiect de succes al întregii noastre comunități, pe care cu ajutorul Consiliului județean Hunedoara îl vom valorifica la potențialul său real”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Deja câteva obiective de aici sunt repere culturale și turistice de mare interes, Muzeul Salvatorului Minier sau Centrul Cultural ”PompaDoi” fiind doar câteva dintre acestea. Noul proprietar al ansamblului istoric de la fosta Mină Petrila spune că va continua colaborarea cu Asociația ”Planeta Petrila” și va deschide noi punți de colaborare cu toți cei care doresc să contribuie la punerea în valoare a acestuia.