Tichetele sociale pentru categorii vulnerabile: Cine poate beneficia de ajutorul de 250 de lei, acordat o dată la două luni. Proiectul de OUG

Economica.net a obţinut proiectul de OUG care reglementează acordarea tichetelor sociale pentru categorii vulnerabile de populaţie, în contextul creşterii semnificative a preţurilor la utilități și la bunurile de consum. Printre categoriile de populaţie eligibile să primească tichete sociale pentru alimente de bază şi mese calde se numără pensionarii şi oamenii cu dizabilităţi care au venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 de lei, dar şi oamenii fără adopost.

Sintetic, mai multe categorii de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială sau risc de sărăcie extremă, printre care pensionarii şi persoanele cu handicap mediu, accentuat sau grav, ale căror venituri nete lunare proprii sunt de cel mult 1.500 de lei, dar şi persoanele fără adopost şi cele care au ajutor social, vor primi de la guvern tichete sociale pe suport electronic.

Tichetul social are valoare nominală de 250 lei şi se distribuie o dată la două luni categoriilor de beneficiari. Tichetul social este valabil începând cu data de 1 iunie 2022 până la data de 31 decembrie 2022, reiese din proiectul de OUG.

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite de beneficiari doar pentru achiziţia produselor alimentare și plata meselor calde. Aceste tichete nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale, pe baza actului de identitate. Fac excepţie de la această regulă persoanele fără adăpost care vor prezenta un document eliberat de autoritățile publice locale care va ateste identitatea acestora, reiese din proiectul de OUG, consultat de Economica.net.

Iată, in extenso, ce prevede proiectul de OUG prin care guvernul acordă tichete sociale pentru produse alimentare şi mese calde oamenilor afectaţi de sărăcie extremă.

Cine vor fi beneficiarii voucherelor sociale, acordate de guvern

Beneficiază de sprijin material sub formă de tichetele sociale, emise pe suport electronic, următoarele categorii de persoane și familii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
    familiile care au dreptul la ajutor social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • persoanelor fără adăpost, astfel cum sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare;
    persoanele care au cel mult 18 ani, aflate în întreținerea familiilor al căror venit mediu pe membru de familie este sub valoarea venitului minim garantat în plată, prevăzut de Legea 416/2001 privind ajutorul social cu modificările și completările ulterioare, reiese din proiectul de OUG.

Important: Nu beneficiază de tichetele sociale acordate de guvern persoanele care aparţin categoriilor de beneficiari, enumerate de Economica.net mai sus, care la data acordării sprijinului se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reședința în străinătate, beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private, conform proiectului de OUG.

sursa: economica.net