Fostul rector al Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Emil Pop s-a stins din viață

Fost rector al Universității din Petroșani, în perioada 2008-2012, prof.univ.dr.ing. Emil Pop, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani.

Eminent dascăl format la școala superioară de învățământ tehnic din Valea Jiului, Emil Pop a obținut diploma de inginer electromecanic în anul 1966, la Universitatea din Petroșani (Institutul de Mine Petroșani, la vremea respectivă), iar 10 ani mai târziu a obținut tot aici și titlul de doctor în științe inginerești. Acesta a urmat studii aprofundate în diverse specializări (Teoria Sistemelor, proiectare software, Automatizare și dispecerizare în Mine, Utilizarea calculatoarelor în școli, Dimensiuni europene în curriculum, Inovație în educație etc) la prestigioase universități din Italia, Marea Britanie, Polonia, Elveția sau Canada). În anul 1976 a absolvit și Universitatea din Craiova, în specializarea Matematică-Informatică, devenind matematician.

Și-a început cariera academică în anul 1967, ca asistent la Universitatea din Petroșani și a urcat, pe rând toate etapele profesionale, de la șef lucrări, conferențiar universitar și, din 1990, profesor universitar. A înființat și condus Catedra de Automatică, Informatică aplicată și Calculatoare din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică a Universității din Petroșani. În anul 1993 a fost numit la conducerea Direcţiei învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, iar în 1997 a revenit în fruntea Catedrei de Automatică, Informatică aplicată și Calculatoare de la Universitatea din Petroșani, unde a activat până în anul 2004 când a fost ales prorector pentru domeniul de cercetare al Universității din Petroșani, în paralel obținând și titlul de visiting profesor la Universitatea Tehnică din Clausthal (Germania). În perioada 2008-2012 a fost ales în funcția de rector al Universității din Petroșani.

Prof.univ.dr.ing.mat. Emil Pop s-a pensionat în anul 2012, dar a continuat să rămână la catedră în calitate de profesor asociat și conducător de doctorat, calitate în care s-a ocupat de coordonarea activității unui număr de 3 doctoranzi. De altfel, de remarcat este faptul că alți 19 doctoranzi au finalizat cu succes, sub îndrumarea sa, tezele de doctorat şi au titlul de doctor confirmat de Ministerul Educaţiei şi Cercetări.

Dumnezeu să-l odihnească în pace !