Curățarea canalelor pluviale, o acțiune de sezon a angajaților Apa Serv Valea Jiului

Pentru că sezonul ploios al anului 2022 deja a început, angajații Apa Serv Valea Jiului au demarat o amplă acțiune menită să asigure colectarea și scurgerea, pe cât posibil, fără efecte nedorite, a apelor pluviale. Astfel, echipe de muncitori ai companiei de apă acționează în localitățile Văii Jiului pentru verificarea și curățarea canalelor pluviale pe care le administrează. Măsura este cu atât mai importantă, spun reprezentanții Apa Serv, cu cât la nivelul Văii Jiului nu există o rețea independentă de colectare și evacuare a apelor pluviale, acestea ajungând în sistemul public de canalizare și, de aici, mai departe, în stația de epurare a apelor uzate de la Dănuțoni.

Zilele trecute, o echipă de muncitori din cadrul Secției Apă-Canal Petroșani a desfășurat acțiuni specifice de curățare a gurilor de scurgere a apelor pluviale de pe strada Maleia. Șeful Secției de Apă Canal Petroșani, ing. Mariana Popa apreciază că acest gen de activități face însă parte dintr-un program mai amplu, derulat în această perioadă de Apa Serv Valea Jiului. ”Acțiunea noastră face parte dintr-un program de activități specifice stabilite de conducerea companiei și vizează curățarea periodică a canalelor colectoare a apelor pluviale. Această activitate este cu atât mai necesară în zone precum este, spre exemplu, și strada Maleia, unde atunci când plouă, apa se scurge purtând cu ea și praf, crengi, frunze, gunoaie de pe marginea drumului, care colmatează canalele colectoare și, de aici, mai departe, intră în rețele noastre de canalizare, putând genera efecte nedorite de nimeni. Încercăm prin astfel de activități și prin verificări într-un ritm mai ridicat al canalelor colectoare, să prevenim efectele neplăcute ale unor posibile colmatări sau refulări ale acestora, în sezonul ploios”, a declarat ing. Mariana Popa.

Aceasta precizează că acțiuni de acest fel se derulează, periodic, peste tot pe raza municipiului Petroșani, dar și a celorlalte localități ale Văii Jiului.

Gestionarea eficientă a sistemului de canalizare constituie o mare provocare pentru angajații Apa Serv Valea Jiului, îndeosebi în perioada sezonului ploios de primăvară-vară, când nu o dată aceștia s-au confruntat cu probleme generate fie de imposibilitatea preluării întregului debit de apă atunci când ploile sunt abundente (în general, atunci când există și avertismente de cod portocaliu sau cod roșu de ploi și inundații), fie cu colmatarea și refularea gurilor de canalizare. Directorul general al Apa Serv Valea Jiului spune că angajații companiei acționează cu toată responsabilitatea pentru a preîntâmpina astfel de situații, însă de multe ori efortul lor este zădărnici de atitudinea celor care nu înțeleg că au, la rândul lor, obligația de a utiliza corect sistemul de canalizare. ”În condițiile în care toată lumea ar înțelege că sistemul de canalizare trebuie utilizat în mod corect și că în acesta nu trebuie să ajungă decât ape uzate și reziduale, teoretic nu ar trebui să mai avem probleme în ceea ce privește funcționarea acestuia. Din păcate, încă sunt destul de numeroase situațiile în care oamenii nu înțeleg că WC-ul de acasă și, în general, sistemul de canalizare, nu este un coș de gunoi. Eu vreau să atrag din nou un semnal de alarmă că, dacă vom continua să aruncăm în canalizare resturi de mâncare, cârpe, pamperși, șervețele umede, sticle, PET-uri ș.a.m.d., în ciuda eforturilor noastre de a asigura funcționarea sistemului de canalizare, ne vom confrunta în continuare cu înfundarea acestora și, atunci când plouă abundent, cu colmatarea și refularea gurilor de canalizare și chiar cu inundații în zonele rezidențiale. De aceea, invit cetățenii Văii Jiului să utilizeze în mod corect și responsabil sistemul de canalizare, aceasta fiind singura soluție care să ne scutească de efectele nedorite ale înfundării acestora”, spune ing. Cristian Ionică, director general al Apa Serv Valea Jiului.

În acest context, Apa Serv Valea Jiului va continua și în acest an derularea campaniei de informare și conștientizare intitulată ”Canalizarea nu este coș de gunoi!”, sperând că și în acest fel locuitorii Văii Jiului vor înțelege că au un rol determinant în ceea ce privește buna exploatare a rețelelor publice de canalizare.