Reparații cu restricții pe rețeaua de apă potabilă din vestul Văii Jiului

După cum informează un comunicat de presă al Apa Serv Valea Jiului, marți, 24 mai 2022, în intervalul orar 8:00 – 24:00 vor fi operate o serie de restricții în furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în localitățile Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani. Dincolo de inconvenientele generate de sistarea livrării de apă potabilă anunțate pentru ziua de marți, 24 mai, este bine de știut faptul că acestea nu sunt un capriciu al companiei de apă din Valea Jiului, ci reprezintă singura modalitate în care pot fi rezolvate, operativ, o serie de avarii semnalate pe magistrala de aducțiune de la Valea de Pești, respectiv din mai multe surse de aducțiune de la Vulcan.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică, spune că intervenția pentru remedierea acestor defecțiuni este una imperios necesară, având în vedere pierderile deja consistente din rețelele avariate, care cresc costurile de operare ale sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului. ”Vorbim despre o serie de intervenții pe care trebuie să le efectuăm, numaidecât. Sunt defecțiuni care au apărut în timp la unele din conductele și instalațiile noastre de aducțiune, atât pe magistrala de la Valea de Pești cât și pe aducțiunile de la Sohodol și Brebenel (Vulcan). Am întocmit împreună cu colegii mei un plan de acțiune prin care să reușim să cuplăm toate aceste avarii, astfel încât să nu fim nevoiți să aplicăm restricții pe mai multe zile, pentru fiecare reparație în parte, ci să procedăm astfel încât chiar dacă volumul nostru de muncă va fi mai mare în această zi de marți, 24 mai 2022, populația să nu fie afectată decât o singură dată de aceste multiple avarii din rețeaua de apă de pe zona de vest a Văii Jiului”, a declarat ing. Cristian Ionică.

Acesta precizează că este deosebit de important ca spărturile din rețelele de aducțiune a apei potabile (care nu pot fi prevăzute și pot avea cauze multiple) să fie rezolvate rapid, iar înlocuirea unor vane defecte este la fel de importantă, fie și numai dacă avem în vedere faptul că acestea nu au mai avut parte de alte reparații, vreme de 30 sau chiar 50 de ani. ”Există unele instalații și echipamente de pe rețelele noastre care au funcționat foarte bine vreme de 30, 40 sau chiar 50 de ani. Patina timpului își spune cuvântul, în cele din urmă, în funcționarea lor și inevitabil apar astfel de avarii. Din fericire, o bună parte din aceste componente ale sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului au fost înlocuite în programele de reabilitare pe care noi le-am implementat cu fonduri europene, dar nu peste tot au fost posibile astfel de investiții și atunci, inerent, apar și defecțiuni pe care trebuie să le rezolvăm în regie proprie, așa cum este și cazul intervenției programate pentru marți, 24 mai”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Echipele de muncitori ale companiei de apă vor fi prezente în această zi în teren, zi lumină, până la remedierea tuturor defecțiunilor pentru care a fost programată această intervenție majoră. Lucrările vizează: înlocuire unui număr de 6 aerisitoare Dn 50 pe ambele fire ale aducțiunii de apă de la Valea de pești, pe tronsonul Valea de Pești – Uricani; remediere pierderii de apă din conducta OL Dn 800 de pe firul 1 al aducțiunii de apă de la Valea de Pești; repararea vanei Dn 800 de la Valea de Pești; înlocuirea vanei Dn 100 de pe firul 1 al aducțiunii de apă Brebenel – Vulcan; înlocuirea vanei Dn 150 golitor de pe firul II al aducțiunii de apă Sohodol – Vulcan; remedierea pierderii de pe conducta Dn 600 din firul II al aducțiunii de apă Sohodol – Vulcan și remedierea pierderii de pe conducta Dn 600 a firului I al aducțiunii de apă Sohodol – Vulcan.

Desigur, toate aceste lucrări nu pot fi realizate decât odată cu dezamorsarea magistralelor de aducțiune a apei potabile menționate și, implicit, cu aplicarea de restricții în furnizarea serviciului de alimentare cu apă a beneficiarilor. Astfel, abonații care locuiesc în:

  • Orașul Uricani -străzile: Murgoni, Mailat;
  • Municipiul Lupeni -străzile:Tusu, Colonia Ștefan, Bărbăteni, Viitorului, Carolina, Roșia, Pârâul Roșia, Mierleasa, Bisericii;
  • Municipiul Vulcan -străzile: Sohodol, Straja, Muntelui, Mestecenilor, Paroșeni, Teodora Lucaciu, Crividia, Coroiești, Căprioara, Valea Morii, Grivița, Bazinului;
  • Orașul Aninoasa -strada: Mărtinești;
  • Municipiul Petroșani -strada: Cucului;

vor fi afectați de această lucrare, fiind sistată furnizarea apei potabile între orele 8:00 – 24:00 .

Consumatorii din aceste zone sunt rugați să îşi asigure rezervele de apă pentru acest interval de timp. Apa Serv Valea Jiului precizează că programul de restricție a alimentării cu apă se poate modifica pentru fiecare zonă în funcție de finalizarea lucrărilor, iar în aceste situații abonații pot solicita apa prin intermediul autospecialelor ce vor fi la dispoziția celor afectați, programarea facându-se prin Dispeceratul central, telefon: 0254/543144; 0254/541861; 0354/108203 sau WhatsApp 0766/068152 program permanent.

”Știm că sistarea serviciului de alimentare cu apă potabilă pentru o perioadă atât de lungă, creează un disconfort pentru cetățeni, dar apelăm la înțelegere din partea beneficiarilor noștri și-i asigurăm că acționăm cu toate forțele pentru a remedia cât mai repede aceste defecțiuni, astfel încât reluarea serviciului de alimentare cu apă potabilă să se facă într-un timp cât mai scurt. Mulțumim pentru înțelegere!”, a mai spus ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ