Tichete sociale pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă: Ce acte sunt necesare și cum pot fi utilizați banii

Începând cu data de 1 iunie, statul începe distribuirea voucherelor de 250 de lei pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă.

Autoritățile au publicat modelele documetelor necesare obținerii tichetelor sociale în valoare de 250 de lei, sumă care se va acorda odată la fiecare două luni, bani care vor fi primiți automat de pensionari, persoanele cu dizabilități sau familiile cu venituri reduse.

De aceste tichete vor beneficia și familiile cu copii ce nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei.

Aceste vouchere se vor acorda de la începutul lunii iunie și până la sfârșitul anului curent.

Familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea solicita acordarea tichetelor sociale prin depunerea, la primăria de care aparțin, a unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere.

Ordinul nr. 846/2022 emis joi de Ministerul Muncii stabilește modelul celor două acte necesare solicitării ajutorului, respectiv al cererii și al declarației pe propria răspundere ce trebuie depuse la primărie și pe care le puteți descărca de AICI.

Potrivit OUG 63/2022, care reglementează acest sprijin, persoanele aflate în risc de sărăcie extremă, din cauza creșterii prețurilor din ultima perioadă, vor primi, o dată la două luni, vouchere sociale în valoare de 250 de lei.

Acest sprijin se va putea utiliza numai pentru cumpărarea alimentelor de bază sau asigurarea de mese calde. Pe lângă familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea beneficia de aceste tichete sociale și persoanele vulnerabile, respectiv pensionarii și persoanele cu dizabilități cu venituri de până la 1.500 de lei, familiile cu venituri de până la 600 de lei pe membru de familie, cele ce primesc ajutor social și persoanele fără adăpost.

Beneficiarii acestor ajutoare sociale vor primi voucherele la domiciliu prin poștă iar persoanele fără adăpost le vor primi prin intermediul primăriilor.

Din luna iunie cei cu venituri mici vor beneficia de tichete sociale în valoare de 250 de lei, bani care se vor acorda odată la două luni.

Însă, aceste sume vor putea fi cheltuite exclusiv pentru alimente de bază sau hrană caldă iar cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi foarte mari.

Așadar cei care vor utiliza tichetele în alt scop decât cel pentru care au fost acordate vor fi pasibili de amenzi de până la 10.200 de lei.

Conform OUG 63/2022, ordonanța care reglementează acest beneficiu, tichetele sociale sunt destinate celor cu venituri mici, aflați în pragul sărăciei extreme. Acordarea acestui ajutor se face odată la două luni din iunie și până în decembrie 2022, inclusiv iar distribuirea se va efectua prin poștă.

Conform regulilor prevăzute de ordonanță, beneficiarii care vor cheltui sumele în alt scop decât alimente de bază și asigurarea de mese calde, riscă amenzi cuprinse între 1,5 și două puncte de amendă.

O altă abatere prevăzută de ordonanță este obținerea de numerar în schimbul tichetelor, abatere care va fi sancționată cu trei sau patru puncte de amendă, ceea ce înseamnă sume între 7.650 și 10.200 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro