Zilele Culturii Maghiare în Valea Jiului, între 9 și 12 iunie 2022

O nouă ediție a ”Zilelor Culturii Maghiare în Valea Jiului”, eveniment destinat în mod prioritar comunității maghiare din regiunea Văii Jiului, dar și celor care doresc să cunoască tradițiile și cultura acesteia, urmează să se desfășoare în municipiile Petroșani și Lupeni, în perioada 9-12 iunie 2022.

Potrivit președintelui UDMR Petroșani, Csaba Kutasi, programul activităților culturale din acest an cuprinde spectacole artistice și de teatru maghiar, dar și excursii tematice la poalele Retezatului, cu pregătirea și degustarea nelipsitului gulaș din gastronomia maghiară.

Evenimentele din acest an dedicate marcării ”Zilelor Culturii Maghiare în Valea Jiului” vor debuta joi, 9 iunie 2022, la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, unde începând cu ora 19,00 va fi prezentată piesa de teatru maghiar ”Sclipitorul Ieronim” în reprezentația Teatrului Spectrum în colaborare cu Ansamblul Artistic din Tîrgu Mureș. Spectacolul este integral în limba română. Prețul unui bilet pentru acest eveniment teatral este de 30 de lei, iar biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrală.

Spectacolul ”Strălucitorul Ieronim” (în original ”Tündöklö Jeronimos”) în regia lui Viola Török este o poveste a amărăciunii și speranței unei comunități în așteptarea Mântuitorului, cât și al lui Ierenia, care dă un răspuns fals acestei așteptări. Teatrul ritual a lui Tamási evocă perioada adventului, a așteptării luminii care apare din întuneric, confruntarea cu răul și lăsarea acestuia în urmă, de asemenea perioada speranței și angajamentului în ceea ce privește un an nou mai bun. ”Ca muzician m-a preocupat dintotdeauna transpunerea muzicii în scenă iar ca regizor aleg piesele de teatru în care universul poetic este completat de muzică. Muzica populară maghiară cu resursele sale infinite, oferă posibilități nelimitate de a o armoniza cu orice perioadă istorică sau situație de viață și de transpune în scenă ceea ce nu se poate exprima în cuvinte. Pe lângă Euripide, Shakespeare, Moliére, Cehov, lumea lui Tamási, cu legăturile ei strânse cu dansul și muzica populară maghiară oferă posibilitatea exprimării artistice care caracterizează viziunea mea ca regizor. Am convingerea că dansul popular și coreografia vor avea o importanță deosebită în cadrul unui spectacol ințesat de sentimente și patimi innăbușite, având ca personaj principal comunitatea, poporul. Din acest motiv consider o oportunitate deosebită prezentarea universului lui Tamási într-un spirit tipic transilvănean în cadrul unei coproducții a Ansamblulului Artisctic Mureșul cu Teatrul Spectrum”, spune regizorul piesei, Viola Török.

Pentru vineri, 10 iunie 2022, în cadrul manifestărilor ”Zilelor Culturii Maghiare în Valea Juluui” este programată o excursie montană memorială în Masivul Retezat. Participanții la excursie vor fi așteptați la poalele Retezatului cu tradiționalul gulaș. Taxă de înscriere pentru această expediție montană este de 50 lei și se poate face la sediile UDMR din Lupeni și/sau Petroșani.

Sâmbătă, 11 iunie 2022, de la ora 17,00 pe scena Palatului Cultural ”Minerul” din municipiul Lupeni va avea loc un spectacol de dans prezentat de Ansamblul de dans “Késői Mákvirágok” din Cristuru Secuiesc, completat de un recital coral susținut de Corul ”Cantus Firmus” din Sfântu Gheorghe. Participarea publicului la acest eveniment este liberă.

Zilele Culturii Maghiare în Valea Jiului se vor încheia duminică, 12 iunie 2022, tot la Petroșani, cu un nou concert al Corului ”Cantus Firmus” din Sfântu Gheorghe, care va fi susținut la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Varvara” din Petroșani, începând cu ora 17,00. Și la acest eveniment, participarea publicului este gratuită.

Sărbătorile culturii maghiare din Valea Jiului sunt organizate de reprezentanții comunității maghiare din Valea Jiului, și sprijinite de Organizațiia UDMR a Județului Hunedoara, Organizațiile UDMR din Valea Jiului, Reprezentanții Cultelor Istorice Maghiare din Valea Jiului, Primăria și Consiliul Local din Petroșani, Primăria și Consiliul Local din Lupeni, Primăria și Consiliul Local din Petrila, Fundația Communitas, Fundația Bethleen Gabor și Teatrul I.D. Sârbu Petroșani.