Schimbări la asigurarile auto: Polițe direct de la asiguratori, formular amiabil electronic, mașină la schimb pe durata reparației

Au fost publicate în Monitorul Oficial schimbările aduse asigurărilor obligatorii auto. Poliţele vor putea fi cumpărate direct de la asiguratori, iar formularul pe care şoferii implicaţi într-un accident trebuie să-l completeze de mână va putea fi înlocuit cu o aplicaţie. În plus, zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de finalizarea reparației.

Poliţele RCA nu vor mai putea fi cumpărate doar de la brokeri, ci şi de la asigurator, la un preţ chiar mai mic.

Mădălin Roșu, președinte Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România: „Adică dacă vom intra pe website-ul asiguratorului, s-ar putea să existe o primă mai mică decât în mod obişnuit. Tocmai pentru că cheltuielile de administrare şi cheltuielile de achiziţie, de vânzare, de distribuție sunt mai mici prin acest sistem”.

Valentin Ionescu, director general Asigurări – Reasigurări ASF: „Dacă societatea de asigurări va vinde prin propriul canal, din discuţiile pe care le-am avut şi analizele de impact, rezultă că, pe lângă un comision mai mic, vor fi şi costuri operaţionale mai mici pentru societate, uneori vor putea fi ajustări de până la 20% pe poliţa RCA”.

Chiar și așa, reprezentanții transportatorilor și o parte dintre șoferi sunt sceptici în ceea ce priveşte preţul redus al asigurărilor luate direct de la companii.

Vasile Ștefănescu, președinte, Confederaţia Transportatorilor şi Operatorilor Autorizaţi din România: „Brokerul v-o va da cu 1.000 de lei, iar asigurătorul, pe partea cealaltă, spune – o voi da cu 800 de lei. (…) Asiguratorul vrea el să centreze, el să dea cu capul și el să își ia banii. Ăsta e scopul la prima schimbare”.

O altă modificare este legată de formularul tipărit pentru constatarea amiabilă. Acesta nu mai este obligatoriu şi se va putea face și electronic, prin intermediul unei aplicații.

Mădălin Roșu, președinte Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România: „Partea bună este că pot încărca şi fotografii de la locul accidentului, şi fotografii cu maşina avariată”.

A treia modificare se referă la mașina pusă la dispoziție de service-uri pe perioada cât e în reparaţii autoturismul celui păgubit.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: „Principalul efect va fi că zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de finalizarea reparației”.

În 2021 erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe, cifră care include și cele peste 1,44 milioane de polițe emise de City Insurance S.A., valide la sfârşitul anului trecut.

Sursa: tvr.ro