Echipa de creație artistică Bela Andrași – Camelia Florescu duce Valea Jiului la Festivalul de romanțe ”Crizantema de aur”

Ascensiunea echipei de creație formate din talentatul și energicul compozitor lupenean Bela Andrași și remarcabila poetă și interpretă Camelia Florescu continuă, iar creațiile muzicale ale acestora sunt propulsate tot mai mult în elita artei muzicale românești.

În acest context, desigur că este o mare bucurie să vă informăm că o nouă creație muzicală a celor doi artiști deschide lista scurtă a celor 12 compoziții admise în etapa finală a concursului național de creație ”Crizantema de aur”, prestigios festival național de romanțe, ajuns la ediția cu numărul 55. Succesul este cu atât mai remarcabil cu cât vine în urma evaluării unui juriu de specialitate desemnat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar compozitorul lupenean Bela Andrași se declară cu atât mai bucuros, cu cât pe tabloul final al celor 12 creații care vor fi prezentate pe scena Festivalului Național de Romanțe ”Crizantema de aur” din Târgoviște – Cetatea Romanței, compoziția sa se află în compania altor creații care-i au ca autori pe unii dintre cei mai mari compozitori ai României, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Adrian Beldiman sau Dumitru Caulea fiind doar câțiva dintre aceștia.

Pentru Bela Andrași prezența, pentru a doua oară consecutiv, pe scena Festivalului Național de Romanțe ”Crizantema de aur” este cu atât mai importantă cu cât piesa înscrisă anul acesta în concursul de creație, ”Floare de dor” (pe versurile semnate de Camelia Florescu) este dedicată în amintirea mamei sale, trecută chiar în acest an în lumea îngerilor. Interpretarea acestei piese a fost încredințată și de data aceasta solistei Alina Huțu, cea care a interpretat și piesa cu care Bela Andrași a participat, anul trecut, în premieră, la acest prestigios festival muzical din România. ”Vestea că suntem selectați în finala concursului național de romanțe a fost una uimitoare. Sunt fericit că această piesă, ”Floare de dor”, pe un text scris magistral de Camelia Florescu, pe care am compus-o în amintirea mamei mele, va fi prezentată la acest festival unic de la Târgoviște, în Cetatea Romanței, așa cum sunt deosebit de onorat că voi fi prezent pe această scenă alături de mari compozitori ai acestei țări și că voi reprezenta la un asemenea nivel Valea Jiului, locul meu de suflet”, ne-a declarat Bela Andrași.

Și pentru Camelia Florescu prezența în finala națională a concursului de romanțe din acest an este un moment de mândrie, cu atât mai mult cu cât la ediția din acest an, semnează textul atât pentru romanța ”Floare de dor” cu care va concura Bela Andrași, cât și pentru alte 3 creații ale unora dintre participanți, urmând să fie în același timp prezentă la ”Crizantema de aur” într-o triplă calitate, de compozitor, textier și interpret. ”Nu am cuvinte să mulțumesc pentru veștile pe care le-am primit din Cetatea Romanței. Doar recunoștință pentru lucrarea bunului Dumnezeu și mulțumiri compozitorilor care au crezut și anul acesta în versul meu: Bela Andrași (din Lupeni), Sile Jercan (din București) și Dumitru Caulea (din Cernăuți). Despre organizatorii Festivalului ”Crizantema de aur”, care anul acesta ajunge la a 55-a ediție, despre juriul de specialitate al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, despre toată această magie, nu am… genunchi să mulțumesc îndeajuns. Abia aștept ca romanțele noastre să prindă glas prin interpretările de excepție ale solistelor Alina Huțu, Nicoleta Vasile și Georgeta Plută, în octombrie, pe scena de la Târgoviște”, ne-a declarat Camelia Florescu.

Potrivit directorului Festivalului Național de Romanțe ”Crizantema de aur”, Alina Mavrodin Vasiliu, pentru finala concursului de creație au fost selectate următoarele romanțe:

  • ”Floare de dor”, compozitor: Bela Andrași (Lupeni), versuri: Camelia Florescu;
  • ”Cât de iubesc”, compozitor: Iulian Bratu (Constanța), versuri: Iulian Bratu;
  • ”Ce dor îmi e de tine, tată!”, compozitor: Nicolae Caragea (Corbeanca), versuri: Daniela Doroftei;
  • ”N-am uitat”, compozitor: Mircea Ciugudean (Timișoara), versuri: Mircea Ciugudean;
  • ”Să ne iubim la nesfârșit”, compozitor: Viorel Covaci (București), versuri: Viorel Covaci;
  • ”În rochița de mireasă”, compozitor: Horia Făgărășanu (Timișoara), versuri: Magda Bălănescu;
  • ”De la fereastra inimii mele”, compozitor: Camelia Florescu (București), versuri: Camelia Florescu;
  • ”Scrisori de dor”, compozitor: Sile Jercan (București), versuri: Camelia Florescu;
  • ”Iubirea mea, Romanța”, compozitor: Marcel Maxim (Iași), versuri: Viorel Vașuta;
  • ”Anii mei”, compozitor: Horia Moculescu (București), versuri: Dana Dorian;
  • ”Ți-am luat iubirea cu-mprumut”, compozitor: Adrian Romcescu, versuri: Andreea Andrei;
  • Cu romanța la braț”, compozitor: Petre Marcel Vârlan (Brașov), versuri: Petre Marcel Vârlan

Lista se completează cu concurenți din Republica Moldova și Ucraina, desemnați de Uniunea Muzicienilor din Moldova, respectiv de Societatea Muzicienilor Români ”Armonia” din Cernăuți (Ucraina), după cum urmează:

  • ”În grădina Te iubesc”, compozitor: Adrian Beldiman (Chișinău), versuri: Luminița Dumbrăveanu;
  • ”Crizanteme surori”, compozitor: Ilie Văluță (Chișinău), versuri: Radmila Popovici și Ilie Văluță;
  • ”Scrisoare nescrisă”, compozitor: Marian Stârcea (Chișinău), versuri: Ala Pinzari;
  • ”Sub ploi de flori”, compozitor: Dumitru Caulea (Cernăuți), versuri: Camelia Florescu.

Festivalul Național de Romanțe ”Crizantema de aur”, ediția a 55-a, va avea loc la Târgoviște, în luna octombrie 2022, în organizarea Asociației Culturale ”Cetatea Romanței”, sub patronajul UNESCO.