Ziua Drapelului Național sărbătorită la Deva

Ziua Drapelului Naţional al României este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. În județul Hunedoara, aceasta a fost sărbătorită la Deva, chiar în ”Piața Tricolorului” din centrul municipiului reședință de județ, acolo unde a avut loc un ceremonial public organizat de Instituția Prefectului județului Hunedoara.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a prezentat, în alocuțiunea sa, semnificația acestei zile dedicată Tricolorului, simbol al unității și identității naționale: ”Această zi este dedicată tuturor celor care, de-a lungul vremii, au făcut cinste României și Tricolorului.  Românilor curajoși și iubitori de țară, care au luptat și s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune. Totodată, dedicăm această zi tuturor celor care, în vremurile noastre, onorează țara și drapelul național, făcându-și datoria cu dedicare, profesionalism și curaj, în țară sau în afara granițelor, dar și celor care, prin performanțele obținute în diferite domenii, au făcut ca Tricolorul să fie înălțat pe cel mai înalt catarg. Avem datoria să facem cinste Tricolorului, în fiecare zi, oriunde ne-am afla!”  a transmis celor prezenți la ceremonial, prefectul Călin Petru Marian.

Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional. Drapelul României este tricolor: roşu vermillon, galben crom şi albastru cobalt, plasate vertical, albastrul fiind aşezat la lance, galben la mijloc şi roşu în exterior.