Lucrurile din casă care ne obosesc şi ne storc de energie: Temperatura optimă pentru somn

Se ştie că obiectele au şi ele energia lor. Specialiştii în feng-shui sunt de părere că orice lucru din casă, indiferent de poziţia lui, ne afectează, ne distrag, ne obosesc şi ne fură din energie. Cei mai mari „vampiri”, în acest sens, sunt obiectele din lemn şi din sticlă, dar şi oglinzile.

Aşadar, iată ce poţi avea în casă şi care, fără să ştii, să te facă să te simţi lipsit de vlagă, iritat, pus pe ceartă şi tot timpul nemulţumit:

Dezordinea

Se ştie că haosul în casă e haos şi în gânduri. Dacă alegi să te odihneşti în loc să faci curăţenie, acest lucru ar putea să te facă mai obosit decât este cazul. Un studiu realizat de Institutul de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii Princeton a descoperit că un mediu murdar şi dezorganizat duce la consumul energiei prin stres, care duce la mai multă oboseală.  La fel, un birou pe care stau întinse şi aruncate, la întâmplare, hârtii şi documente îţi poate încetini ritmul de lucru şi scade performanţa intelectuală.

Pereţii albaştri

Un studiu realizat de Travelodge a analizat culorile pereţilor din 2.000 de case şi a descoperit că pereţii albaştri ajută la scăderea ritmului cardiac, scade tensiunea arterială şi te face somnoros. Albastrul este perfect pentru dormitor, însă nu este recomandat în alte camere.

Televizorul

Ecranul televizorului sau al tabletei emană lungimi de undă albastre, care opresc producţia de melatonină, hormonul care te ajută să adormi.

Cafetiera

Cu toate că acest aparat este „vital” dimineaţa, după-amiaza sau seara ar putea să fie motivul pentru ca îţi este somn la ora cinei. Deşi cafeina este un stimulent şi îţi oferă o doză de energie, acest efect se diminuează şi ajungi să te simţi mai obosit. Există şi unele situaţii în care, din cauze genetice, cofeina te adoarme.

Barul cu sticle de alcool

Alcoolul pe care îl consumi seara pentru a te ajuta să adormi mai repede îţi strică de fapt calitatea somnului

Lumânările cu miros de lavandă

Cu toate că această aromă este foarte relaxantă, este tocmai motivul pentru care te obosește. Psihologii de la Universitatea Wesleyan au descoperit că oamenii care au mirosit lumânări cu această aromă înainte de culcare au dormit mai bine. Prin urmare, nu trebuie să renunți la ele, ci să nu le ții aproape în timpul zilei.

Mâncarea fast food

Nu este un obiect, dar se găseşte în casa ta. Iar dacă se găseşte şi în stomacul tău sera, înainte de culcare, cu atât mai rău. Mâncărurile cu mulți carbohidrați și zahăr duc la creșterea nivelul de zahăr din sânge, care apoi scade brusc , făcându-te să te simți obosit.

Temperatura din cameră

Studiile au descoperit că temperatura optimă pentru somn este destul de scăzută, prin urmare dacă obișnuiești să stai ziua în frig în casă nu este exclus să te ia somnul.

Telefonul

Un studiu realizat de National Sleep Foundation a descoperit că 20% dintre oamenii de 19-29 de ani erau treziți de un apel, mesaj sau email cel puțin de câteva ori pe noapte. Din cauza acestor întreruperi ale somnului te vei simți cel mai probabil obosit a doua zi.

Perdelele

Un studiu despre oamenii care muncesc în birouri cu ferestre versus cei din birouri fără ferestre a descoperit că oamenii care erau expuși luminii naturale în timpul zilei dormeau cu aproximativ 46 de minute mai mult în timpul nopții. Același lucru se aplică și mediului de acasă: mai multă lumină naturală, adică înlăturarea perdelelor din dreptul ferestrelor în timpul zilei, îți va asigura un somn mai odihnitor, scrie elledecor.com.

Sursa – ziarulunirea.ro