MAE, avertisment pentru românii care vor să plece în vacanță în Grecia: Pericol iminent de producere a incendiilor de vegetație

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, în cursul zilei de luni, că românii care intenționează să călătorească în Grecia trebuie să aibă în vedere că autoritățile locale au emis o avertizare de incendiu, pentru intervalul 5-7 iulie 2022, din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic.

Există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetație în următoarele regiuni: insulele din nordul și estul Marii Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria); regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) și Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Autoritățile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenție sporită și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijență, un incendiu (ex. arderea/curățarea resturilor de vegetație uscată, utilizarea de mașini/dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse, curățarea/arderea vegetației de pe loturile agricole – interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în Grecia, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu în zona în care se află, să urmeze întocmai instrucțiunile autorităților competente (poliție, pompieri etc.).

Citește și: Plecați în vacanță cu mașina? Țările unde găsiți cea mai ieftină benzină

Înainte de toate, trebuie redefinită noțiunea de ieftin. Pentru că, pe fondul crizei modiale a energiei, a prețurilor ridicate la petrol, este evident că nicăieri benzina sau motorina nu se mai vinde pe doi bani. Prin urmare, puține sunt țările europene unde carburantul costă sub 2 euro.

În România prețul unui litru de benzină a atins aproximativ 1 euro și 74 de cenți, iar cel de motorină – 1 euro și 84 de cenți, adică 8 lei și 61 de bani, respectiv 9 lei și 10 bani.

Dacă v-ați planificat o călătorie cu mașina în Grecia și vă opriți să faceți plinul, veți găsi benzina la 2,38 euro și motorina la 2,014 euro. Dacă este mult sau puțin depinde de traseul pe care intenționați să-l parcurgeți. Oricum, înainte de a porni la drum este recomandat să vă alcătuiți bugetul pornind de la aceste tarife care, în funcție de evoluția pieței mondiale a petrolului, ar putea suferi modificări în sus sau în jos. Un lucru este cert și anume că, un plin în Grecia va costa cu 33 de euro mai mult decât în România.

Privind tot în jurul nostru: în Serbia veți avea parte de o surpriză plăcută, pentru că un litru de benzină costă 1,66 euro, motorina fiind comercializată pentru 1,76 euro/litrul. Fie că sunteți în trecere, în drum spre alte destinații sau vă opriți în țara vecină, deplasarea cu mașina va fi mai ieftină decât în Grecia.

Dar și mai ieftin este în Bulgaria, unde, la pompă, litrul de benzină poate fi cumpărat cu 1,64 de euro, iar de motorină cu 1,68 de euro. Având în vedere că stațiunile bulgărești la Marea Neagră au devenit, în ultimii ani una dintre destinațiile căutate de români, prețul la carburant este o veste bună.

Sursa: dcbusiness.ro